Nakon tri dana pada porasle cene deonica na Volstritu – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Nakon tri dana pada porasle cene deonica na Volstritu

Na Volstritu su cene deonica porasle, nadoknadivši deo gubitaka od prethodna tri dana, jer je ponovo oživela nada ulagača da bi SAD i Kina mogli postići parcijalni trgovinski sporazum do kraja godine.

Dau Džons je ojačao 146 bodova ili 0,53 odsto, na 27.649 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 odsto, na 3112 bodova, a Nasdaq indeks 0,54 odsto, na 8566 bodova.

Juče je predsjednik SAD-a Donald Tramp kazao da razgovori o tome idu vrlo dobro, dok je agencija Blumberg izvestila da su dve strane blizu dogovora o tome koliko bi carina ukinule kako bi postigle dogovor o prvoj fazi sporazuma.

Prethodnih dana činilo se da su pregovori zastali i da će SAD uvesti dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda od 15. decembra, ako do tada ne bude postignut značajni napredak u trgovinskim pregovorima.

Ulagače je zabrinulo i otvaranje novih trgovinskih frontova. Početkom nedelje Tramp je poručio da će ponovo uvesti carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Brazila i Argentine, a Vašington je zapretio i uvođenjem 100-procentnih carina na uvoz nekih francuskih proizvoda, kao što su sir i šampanjac, ukupne vrednosti 2,4 milijarde dolara.

Tags
Back to top button