Država garant za kredit Srbija Voza od 100 miliona evra – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Država garant za kredit Srbija Voza od 100 miliona evra

Država će biti garant za kredit vredan 100 miliona evra koji od Evropske banke za obnovu i razvoj uzima Srbija Voz za kupovinu 18 vozova, sledi iz predloga zakona koji je stigao u Narodnu skupštinu.

Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji stigao je u parlament u ponedeljak, 2. decembra, i sada je u skupštinskoj proceduri, piše Nova ekonomija.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, Srbija Voz će sprovesti nabavku 18 novih elektromotornih garnitura koju će finansirati iz sredstava ovog zajma, odobrenog uz državnu garanciju.

Zajam će biti raspoloživ do 15. novembra 2023. godine, a očekivani rok za završetak projekta je 31. januar 2024. godine.

Otplaćivaće se u 22 jednake polugodišnje rate, pri čemu je prvi datum otplate glavnice 15. novembar 2023. godine, a poslednji 15. maj 2034. godine.

Kamatna stopa će biti jednaka referentnoj kamatnoj stopi (šestomesečni EURIBOR), uvećanoj za fiksnu maržu od jedan odsto, uz mogućnost da se kamatna stopa fiksira ako se proceni da je to povoljnija opcija sa stanovišta upravljanja javnim dugom.

Pored sredstava zajma, EBRD će odobriti i bespovratna sredstva tehničke saradnje za angažovanje „renomiranih konsultanata”, navodi se u obrazloženju.

Ugovor o kreditiranju Srbija voza sa EBRD potpisan je 31. oktobra 2019. godine.

Tags
Back to top button