Direktori velikih kompanija u regionu otkrili najveće probleme s kojima se suočavaju – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Direktori velikih kompanija u regionu otkrili najveće probleme s kojima se suočavaju

Nije lako zadržati zaposlene da rade na našem području “jer im je Evropa koja nudi više, na svega dva sata udaljenosti”, rekao je danas Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora kompanije “Tikveš” iz Makeodonije na Samitu privrednih lidera regiona.

“U Makedoniji još nije završena privatizacija poljoprivrednog zemljišta, a to znači da se ne može investirati. Mi danas imamo menadžere, ali nemamo agronome, tražimo ih čak u Južnoj Africi pošto se niko ne javlja za oglas čak ni za platu od 3.000 evra. Brojao sam na putovanjima, u svakom avionu 30 do 40 mladih ode da se nikad ne vrate”, rekao je Janevski, prenosi Blic.

Kako je rekao, nema načina da se u poljoprivredi zadrže mladi u Makedoniji, jer im je svima “na dva sata Evropa koja nudi mnogo više”.

Petar Ćorluka vlasnik kompanije “Violeta” istakao je da je bitno dugoročno predviđati, te tako njegova kompanija uvodi automatizaciju a kako bi oslobodili radnike “nekih dosadnih manualnih poslova”.

“Ulažemo u poslovni ambijent. Radnici su motivisani ako znaju da kompanija planira širenje, investicije… Pomažemo puno školama, a zapošljavamo i pripravnike”, rekao je Ćorluka.

Generalni direktor Metalac grupe Aleksandar Marković rekao je da se ta firma trudi da zadrži zaposlene, pa i kroz to što svake godine podele 100.000 evra zaposlenima koji dobiju decu.

“Trebalo bi napraviti analizu ko su ljudi koji traže posao po dve godine i ne mogu da ga nađu jer mi imamo problem da nađemo operatera za CNC mašinu, zavarivača… Kad bismo dobili posao da nam treba nekoliko hiljada zavarivača, ne bismo mogli da ga prihvatimo”, istakao je Marković.

Dejan Turk, CEO Vip mobile i A1 Slovenija naveo je da je ta kompanija privukla dosta radne snage u poslednje vreme, ali da je tu “druga vrsta problema”.

“Ako je plata preko 4.000 evra porez je i 60 70 odsto, tako da mnogi traže priliku u drugim zemljama Evropske unije”, rekao je Turk, navodi Blic.

Tags
Back to top button