Banka Engleske kaznila Citigroup banku sa 44 miliona funti zbog nepotpunih finansijskih izveštaja – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Banka Engleske kaznila Citigroup banku sa 44 miliona funti zbog nepotpunih finansijskih izveštaja

Banka Engleske kaznila je američku banku Citigroup sa rekordnih 44 miliona funti za podnošenje nepotpunih i netačnih regulatornih izveštaja između 2014. i 2018. godine.

Banka Engleske je saopštila da je Citigroup zaostajao za očekivanim standardima između 2014. i 2018. godine i da banka nije pružila tačnu sliku o svom finansijskom položaju, prenosi Gardijan.

Novčanu kaznu nametnuo je bonitetni regulatorni organ Banke Engleske, odgovoran za nadgledanje finansijske stabilnosti oko 1.500 banaka, građevinskih društava, kreditnih sindikata, osiguravajućih kuća i velikih investicionih kompanija u Velikoj Britaniji.

Ovo je najveća novčana kazna koju je Banka Engleske ikada naplatila.

PRA je rekla da su sistemi banke neadekvatni, da Citigroup nije uspeo da ima dovoljno ljudi koji rade na regulatornoj tačnosti, da ima neadekvatnu dokumentaciju i da je njen nadzor i upravljanje „znatno pao ispod očekivanih standarda“.

Dodao je da su greške i propusti obuhvatali „šest bitnih stvari“, što je dovelo do značajnih grešaka.

Njujorška Citigroup je treća najveća banka u SAD-u i označena je kao „globalna sistematski značajna banka“. Banka posluje u oko 100 zemalja.

Međutim, takođe je istaknuto da je Citigroup imao bolje potrebe za likvidnošću i kapitalom nego što Banka Engleske to zahteva u svakom trenutku.

Citigroup bi se suočila sa novčanom kaznom u iznosu od 62,7 miliona funti, ali banka je sarađivala sa PRA-om i stoga obezbedila popust od 30% na kaznu.

Tags
Back to top button