Mali: BDP do kraja 2019. do 3,8 odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Mali: BDP do kraja 2019. do 3,8 odsto

Srbija je zauzela prvo mesto u Evropi po stopi privrednog rasta od 4,8 odsto u trećem kvartalu ove godine, pokazuju aktuelni statistički podaci Evrostata – Evropskog zavoda za statistiku. Tu poziciju naša zemlja deli sa Mađarskom.

Ovo je u ponedeljak rekao ministar finansija Siniša Mali, ocenjujući da privredni rast u ovoj godini može da dostigne 3,7 do 3,8 odsto, prenose Novosti.

“Ovo je zaista ogroman uspeh i neverovatna vest za našu zemlju”, kazao je Mali i dodao: “Prema najnovijim podacima, stopa rasta iznosi 4,8 odsto, što je i više nego što smo prognozirali.”

Intenzivni privredni rast je praćen snažnom investicionom aktivnošću i većom ličnom potrošnjom domaćinstava. Sve to pokazuje da u ovoj godini privredni rast može da bude i veći od projektovanih 3,5 odsto, i da dostigne 3,7 do 3,8 odsto, a sledeće godine da premaši 4 odsto.

Rast privrede, prema njegovim rečima, doprinosi otvaranju novih radnih mesta, a u toj sferi napravljen je ozbiljan pomak, jer je stopa nezaposlenosti pala ispod 10 odsto i sada je 9,5 odsto.

“Ne želimo da se zaustavimo, uvodimo mnogobrojne olakšice za privredu i nova zapošljavanja, što će dovesti do novog poleta ekonomije i njenog rasta”, naglasio je ministar.

Zahvaljujući povoljnim kretanjima u realnom sektoru i zakonskim predlozima, koji su trenutno pred poslanicima, privreda će biti dodatno rasterećena.

Tags
Back to top button