Azijska tržišta: Berze pale, dolar ojačao – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Azijska tržišta: Berze pale, dolar ojačao

Na azijskim berzama su danas cene deonica pale, kao i dan ranije na Wall Streetu, jer je ulagače neugodno iznenadila najava predsednika SAD-a Donalda Trampa da će uvesti carine na uvoz čelika iz Brazila i Argentine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je jutros oko 7,00 sati u minusu 0,4 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,6 odsto, dok su cene deonica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,1 i 2,2 odsto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cena deonica na Wall Streetu za više od 0,8 odsto, zbog novih naznaka trgovinskih sukoba.

Prošle nedelje su indeksi na Wall Streetu dostigli rekordne nivoe, zahvaljujući optimizmu u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Ulagače su razočarali i slabiji makroekonomski pokazatelji iz američke ekonomije.

Institut menadžera nabavke (ISM) objavio je da je aktivnost u proizvodnom sektoru u novembru skliznula četvrti mesec zaredom, što je izazvalo bojazni da rast ekonomije gubi na zamahu.

Dolar blago ojačao

A na valutnim tržištima dolar je blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je jutros 0,08 odsto, na 97,93 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,15 odsto, na 109,15 jena, a prema evropskoj za 0,05 odsto, pa je cena evra pala na 1,1070 dolara.

Cene nafte su nastavile rasti jer ulagači očekuju da će OPEC i njegovi partneri na sastanku iduće nedelje dogovoriti dalje smanjenje proizvodnje.

Jutros je na američkom tržištu cena barela porasla 0,39 odsto, na 56,18 dolara, dok je na londonskom tržištu barela poskupio 0,33 odsto, na 61,12 dolara.

Tags
Back to top button