NLB: Neto dobit Grupe porasla dva odsto za devet meseci 2019. godine – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

NLB: Neto dobit Grupe porasla dva odsto za devet meseci 2019. godine

NLB Grupa je za devet meseci ove godine ostvarila 162,2 miliona evra neto dobiti, što je dva odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je najveća slovenačka banka.

Sve banke u grupi ostvarile su profit, pri čemu se profit matične NLB zaustavio na nešto manje od 163 miliona evra, što je 21 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Dobit Grupe pre umanjenja vrednosti i rezervisanja dostigla je 170,3 miliona evra, što je sedam posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvih devet meseci, Grupa je oslobodila rezervisanja u iznosu od 9,7 miliona evra, u poređenju sa 19 miliona evra u istom razdoblju prošle godine.

Neto prihod dosegao je 384,7 miliona evra, što je četiri odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uprkos ekstremno niskim kamatnim stopama na slovenačkom tržištu, rast se temeljio i na višim neto prihodima od kamata, koji su na godišnjem nivou rasle za tri odsto, te većim neto prihodima od naknada i provizija. Porasli su šest odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na nivou Grupe neto krediti komitentima porasli su za pet odsto u odnosu na kraj 2018. godine, a isto toliko su se povećali depoziti klijenata. Ukupna bilansna dobit porasla je šest odsto, na 13,49 milijardi evra za devet meseci.

Tags
Back to top button