Bankomati u Crnoj Gori ponovo na meti lopova – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Bankomati u Crnoj Gori ponovo na meti lopova

Nedavno je crnogorska policija uhapsila dvojicu ukrajinskih državljana zbog sumnje da su sa tri bankomata u Podgorici, Budvi i Tivtu ukrali više od 138.000 evra.

Statistika Uprave policije pokazuje da je u poslednje četiri godine sa bankomata odneto skoro 200.000 evra i zbog toga uhapšeno 51 lice.

Viši policijski inspektor I klase Uprave policije u Sektoru kriminalističke policije – Odseku za suzbijanje privrednog kriminaliteta Slaven Medenica, kaže za Pobjedu kaže da je shodno Krivičnom zakoniku Crne Gore reč o krivičnim delima falsifikovanje i zloupotreba kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje i pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava plaćanja, a takođe su zastupljena i dela oštećenje računarskih podataka i programa, kao i neovlašćeno korišćenje računara, računarskih mreža i autorskih dela i računarske prevare.

Kazne za krivična dela iz ove oblasti mogu biti novčane, ali i do 10 godina zatvora.

U poslednje vreme aktuelne su prevare posredstvom informacionih tehnologija i računarske prevare, gde se iskorišćava lakovernost građana i tehnička neinformisanost. Na ovaj način kriminalci putem socijalnog inžinjeringa pokušavaju doći do podataka o bankovnim računima i brojevima kreditnih kartica.

Česti su slučajevi, navodi Medenica, da se prilikom onlajn trgovine ispostavi da je sajt lažan i da je kreiran samo za skidanje brojeva kreditnih kartica.

“Kada se obavlja online kupovina treba obratiti pažnju na to što se kupuje, na koji način i po kojoj ceni. Prilikom podizanja novca sa bankomata, naročito u inostranstvu, potrebno je obratiti pažnju da li ima nešto nalepljeno na samim bankomatima, a posebno je važno – oprezno treba davati svoje lične podatke i pin kod lične kartice. Apelujem na građane da nikad ne daju pin kodove svojih kartica drugim osobama prilikom raznih vrsta naplata, jer zbog sigurnosti te brojeve trebaju uvek lično unositi”, ističe Medenica.

Medenica ističe da su na meti lopova svi bankomati, ali da su se kao izvršioci ovih kričnih dela najčešće javljali strani državljani.

“Jedan od prvih primera pljačke bankomata u Crnoj Gori dogodio se 2008. godine kada je uhapšena rumunska kriminalna grupa. Tada smo kod njih pronašli oko 800 kreditnih kartica i oko 100.000 evra”, navodi Medenica.

Tags
Back to top button