Banke treba da se uhvate u koštac sa troškovima, spoje ili zatvore – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Banke treba da se uhvate u koštac sa troškovima, spoje ili zatvore

Banke u Evropskoj uniji trebale bi zatvoriti podružnice, spojiti se ili napustiti tržište kako bi preokrenule “nejasne” izglede za profitabilnost, saopštila je u petak Evropska agencija za bankarstvo (EBA).

Šesti godišnji izveštaj EBA pod kapom vrhunskih banaka utvrdio je da je prosečni omer kapitala za zajmodavce – ključna mera finansijskog zdravlja – u junu 14,4%, malo promenjen u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Indikator.

Postotak zajmova sa lošim kreditima u bankarskim knjigama smanjio se na prosečno 3 odsto, što je pad sa 3,6 odsto godinu dana ranije, ali prinosi na kapital pogoršali su se na 7% sa 7,2%, još uvek ispod prosečnog troška kapitala, kaže EBA.

“Jedva da postoje na horizontu jasni katalizatori za poboljšanje profitabilnosti banaka”, navodi EBA u svom izveštaju.

“Niska profitabilnost ograničava sposobnost banaka da organski prikupljaju kapital i da rast kredita, kao i da isplaćuju dividende”.

Samo 28% banaka iz EU-a koje kotiraju na berzi trguje sa odnosom cene i knjigovodstvene vrednosti većim od 1 ili tamo gde tržišna vrednost premašuje neto imovinu, navodi EBA. Ekvivalent za američke banke je 81%.

Banke moraju usmeriti operativne troškove da bi povećale profitabilnost, poput spajanja sa rivalom ili napuštanja tržišta ako ne mogu stvoriti održivu dobit.

Dojče Bank jedna je od evropskih zajmodavaca koji žele ojačati svoje finansijsko zdravlje i poršle sedmice je prodla Goldman Sachsu 50 milijardi dolara neželjene imovine u sklopu dugotrajnog restrukturiranja.

Konsolidacija u bankarstvu je, međutim, u padu od vrhunca u 2007. godini. Osoblje i dalje čini najveći udeo operativnih troškova od 54%.

Postavlja se i pitanje ostvaruje li EU svoje obećanje za stvaranje jedinstvenog bankarskog tržišta s obzirom na to da neka pravila predstavljaju potencijalne prepreke za prekograničnu bankarsku aktivnost i prekograničnu konsolidaciju, navela je EBA.

Niska gustoća bankarskih podružnica u nordijskim zemljama i visok nivo automatizacije takođe su pomogli bankama da stave pod kontrolu troškove.

“To bi moglo sugerisati da bi banke mogle usmeriti svoje operativne troškove racionalizacijom svojih podružnica, između ostalih mera”, kaže EBA.

Banke u Britaniji su u protekle četiri godine zatvorile više od tri hiljade poslovnica, jer sve više ljudi koristi online bankarstvo, iako su zakonodavci rekli da je ono u ruralnim područjima slabo zastupljeno.

Tags
Back to top button