“Zombi” banke je teško ubiti – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

“Zombi” banke je teško ubiti

Kina i evrozona nemaju mnogo zajedničkog, ali dele problem lokalnih banaka sa nezvučnim poslovnim modelima koji nose visoki rizik.

Konsolidacija bi bila zdrava u obe regije i dala bi podsticaj ekonomskom rastu. Ali lokalne banke obično su zaštićene lokalnim političkim interesima i tako često nastavljaju s radom dugo nakon što bi trebale biti pripojene ili zatvorene, izveštava The Banker, prenosi Indikator.ba

U Kini su uzburkane strasti sredinom novembra kada je Bloomberg objavio izveštaj da su finansijski regulatori “razmatrali podsticanje problematičnih zajmodavaca s manje od 100 mlrd. juana (14 milijardi dolara) imovine na spajanje ili restrukturiranje”.

Fitch je napomenuo da u Kini postoji 4000 banaka takve veličine koje čine 20% do 25% imovine bankarskog sistema. “Te banke imaju lošu franšizu i obično imaju kombinaciju slabe kapitalizacije, niske profitabilnosti, snažnog uticaja lokalne samouprave i visokog kreditiranja povezanih lica, te veliku izloženost nekreditnim ulaganjima koja su u mnogim slučajevima veća od njihove knjige kredita”, komentarisao je Fitch.

Ali od tada su stvari prošle mirno i treba brinuti što su politički interesi prevladali nad ekonomskim. Lokalne banke u celom svijetu često su pod nadzorom regionalnih vlada koje su vrlo zainteresovane zadržati ih kao instrumente politike.

Evrozona ima sličan problem. Tamo su ultralabava monetarna politika Evropske centralne banke kao i ciljane operacije dugoročnog refinansiranja (TLTRO), osmišljene da pomognu manjim bankama u njihovom finansiranju, umešno održavale nekonkurentne igrače. TLTRO finansiranje procenjuje se na oko 6% bankarske imovine u Španiji i Italiji.

Tags
Back to top button