Zlato je nova opsesija nacionalističkih lidera Istočne Evrope – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Zlato je nova opsesija nacionalističkih lidera Istočne Evrope

Zlato je nova opsesija nacionalističkih lidera zemalja Istočne Evrope, a zemlje poput Mađarske, Srbije i Poljske uvećavaju svoje rezerve poluga zlata.

Samo je Poljska tokom ove sedmice iz Banke Engleske prenela 100 tona zlata u nameri da demonstrira snagu ekonomije države čiji je BDP nedavno dostigao maksimum od blizu 586 milijardi dolara, piše “Blumberg”.

Pri tome je antimigrantski premijer Mađarske Viktor Orban napravio sigurnu luku za uvećavanje rezervi zlata. Mnoštvu zemalja koje žele da vrate svoje zlato pridružuje se i Slovačka.

Bivši slovački premijer Robert Fico, koji pokušava da se vrati na vlast, poziva parlament da primora centralnu banku te zemlje da osigura kućne zalihe zlata pohranjene u Velikoj Britaniji, prenosi portal Klix.

“Ponekad međunarodni partneri mogu da vas izdaju”, rekao je Fico podsjetivši na pakt Francuske, Velije Britanije, Italije i Nemačke iz 1938. godine, koji je omogućio Adolfu Hitleru da aneksira komad tadašnje Čehoslovačke.

Nedavno je Banka Engleske zbog političkih razlika odbila da vrati zalihe zlata Venecuele.

“Teško da možete da verujete i najbližim saveznicima nakon Minhenskog sporazuma”, rekao je Fico.

Koraci koji se preduzimaju u bivšem komunističkom krilu Evrope rezultat su nastojanja Rusije i Kine za diverzifikacijom rezervi viših od tri biliona dolara u odnosu na dolar, usled geopolitičkih napetosti s Amerikom.

Izvor: B92

 

Tags
Back to top button