Osnivač Xiaomija dobio bonus od 950 miliona dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Osnivač Xiaomija dobio bonus od 950 miliona dolara

Lei Jun, osnivač kineskog proizvođača mobilnih telefona Xiaomi, dobio je od te kompanije ogroman bonus na kraju poslovne godine 2018.

Xiaomi je, naime, u protekloj godini zabeležio snažan rast svih finansijskih pokazatelja. Prihodi kompanije porasli su za čak 52,6% i iznosili nešto preko 26 milijardi američkih dolara. Od toga je oko 1,3 milijarde uknjiženo kao neto godišnja dobit kompanije nakon oporezivanja.

U istom dokumentu u kojem su objavljeni ovi rezultati navodi se i kako je spomenuti Lei Jun nagrađen usred godine bonusom u vidu deonica – pripisano mu je 636,6 miliona deonica Xiaomija ukupne vrednosti nešto veće od 950 miliona dolara. Dakle, osnivač kompanije zaradio je za sebe gotovo jednaki iznos kao onaj koji je cela kompanija na godišnjem nivou prikazala kao dobit, i to samo u vidu ovako mu dodeljenih deonica. Redovna plata i dividende koje je primio nisu javno iskazani.

Zbog ovolikog se bonusa, određenog “na osnovu osmogodišnje predanosti kompaniji” 49-godišnji Jun našao se na meti kritika. No, ubrzo se oglasio i najavio da će, nakon što se od svega oduzmu porezi, celu količinu deonica donirati u humanitarne svrhe.

Za ovakvu nagradu sam Jun navodno nije znao, nego je o tome odlučio upravni odbor kompanije. Oni svoju odluku pravdaju činjenicom da je kompanija prošlog leta svoje deonice ponudila na berzi, te da pre započinjanja procesa inicijalne javne ponude (IPO-a) nije neobično nagraditi svoje menadžere deonicama, prenosi SEEbiz.

Jun do sada nije prodao niti jednu deonicu iz bonusa, a sada će ih, eto, dati u dobrotvorne svrhe.

Tags
Back to top button