Mere nordijskih banaka protiv pranja novca pod lupom MMF-a – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Mere nordijskih banaka protiv pranja novca pod lupom MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) će sprovesti istragu o merama nordijskih banaka i regulatora za suzbijanje aktivnosti pranja novca u toj regiji i u baltičkim zemljama nakon niza navodnih propusta, objavila je Centralna banka Švedske.

Nordijske banke našle su se na udaru kritika zbog neuspeha u borbi protiv pranja novca u regiji Baltika, što je za posledicu imalo pad akcije švedskih banaka, Swedbanke i SEB-a, kao i Danske banke, prenosi Tanjug.

“Već izvesno vreme se diskutuje o tome da se pozove neko izvana radi analize načina na koji rešavamo ili ne uspevamo rešiti problem pranja novca u nordijskim i baltičkim zemljama”, rekao je Stefan Ingves, guverner Centralne banke Švedske.

Aktivnosti u okviru istrage su, kako dodaje, već u poodmakloj fazi, a MMF će početi s radom u prvoj polovini 2020. godine.

“Cilj je da se analizira sistem u celini i utvrdi da li je naš pristup u nordijskoj i baltičkoj regiji prema tim problemima racionalan, između ostalog i sa aspekta prekogranične saradnje”, kazao je Ingves.

Vlasti istražuju tvrdnje da su računi Swedbanke i SEB-a u baltičkim zemljama možda korišćeni za pranje novca.

Swedbanka je saopštila da sprovodi internu istragu povodom sumnji u pranje novca.

Danske banka je pod istragom u nekoliko zemalja, uključujući SAD, pošto su preko njene male podružnice u Estoniji realizovane transakcije u vrednosti od 200 milijardi evra u periodu od 2007. do 2015. godine.

Švedska televizija (SVT) objavila je u sredu da su SEB-ovi računi u Estoniji možda korišćeni za pranje novca u aferi “Magnitski”.

Izvršni direktor SEB-a negirao je bilo kakvu povezanost s pranjem novca.

Izvor: Aljazeera

Tags
Back to top button