JAT tehnika prodata češkoj kompaniji Avia Prime – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

JAT tehnika prodata češkoj kompaniji Avia Prime

Na predlog Komisije za sprovođenje postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, Ministarstvo privrede je 26. novembra 2019. godine donelo Odluku kojom je za kupca 99,3834% udela u kapitalu JAT tehnike proglasilo kompaniju Avia Prime iz Praga.

Rok za podnošenje zahteva za otkup prodajne dokumentacije bio je 6. novembar 2019. i do tog roka, podneta su dva zahteva za otkup prodajne dokumentacije. Jedan zahtev podnela je kompanija SR Technics iz Klotena u Švajcarskoj, a drugi češka Avia Prime, koja je potom jedina i ponela prijavu za učešće u postupku.

Podsetimo, Ministarstvo privrede je 25. oktobra 2019. oglasilo prodaju preduzeća JAT Tehnika u postupku javnog prikupljanja ponuda.

Kako je tada navedeno u tenderu, prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, vrednost preduzeća 31. decembra 2018. godine iznosila je 20.499.814 EUR, dok početna cena iznosi 50% od procenjene tržišne vrednosti, odnosno oko 10,2 mil EUR.

Predmet prodaje čini udeo od 95,4093% ukupnog kapitala subjekta privatizacije u vlasništvu Republike Srbije, udeo od 2,7273% ukupnog kapitala u vlasništvu Republičkog fonda za PIO, udeo od 1,0804% ukupnog kapitala u vlasništvu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, udeo od 0,1574% ukupnog kapitala subjekta privatizacije u vlasništvu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Takođe, na prodaju je ponuđeno i 0,6256% kapitala u vlasništvu lokalne samouprave, Opštine Pećinci, Grada Pančeva, Opštine Alibunar, Opštine Kovin, Grada Vršca i Opštine Aranđelovac.

Podsetimo, prethodni tender za privatizaciju ovog preduzeća koje se bavi popravkom i održavanjem letelica i svemirskih letelica, bio je raspisan početkom spetembra, da bi Ministarstvo privrede 13. oktobra odlučilo da poništi postupak privatizacije JAT Tehnike. Prvi poziv za prodaju kapitala ovog javnog preduzeća objavljen je u junu.

Inače, JAT Tehnika dobila je 12. novembra EASA Part 145 odobrenje za poslove linijskog i baznog održavanja na ruskom regionalnom putničkom avionu Suhoj Superjet 100 (SSJ 100), a opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.

Izvor: Ekapija

Tags
Back to top button