Dobit Gazproma u trećem kvartalu potonula zbog manjeg izvoza i nižih cena – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Dobit Gazproma u trećem kvartalu potonula zbog manjeg izvoza i nižih cena

Ruski Gazprom objavio je danas da mu je neto dobit snažno pala u trećem tromesečju zbog manjeg obima izvoza i niže cene plina na ključnom evropskom tržištu.

U razdoblju od jula do septembra neto dobit ruske kompanije pala je 45 odsto, na 212 milijardi rubalja (tri milijarde evra).

Prihodi su mu pali 15,8 odsto, na 1.600 milijardi rubalja. Bruto prihodi od isporuka plina u Evropu i druge zemlje, izuzev Rusije i bivših članica Sovjetskog Saveza, pali su 37 odsto, na 587 milijardi rubalja. U Gazpromu objašnjavaju taj pad nižom prosečnom cenom plina. U istom prošlogodišnjem razdoblju cena je iznosila 250,8 dolara.

Smanjen je i obim prodaje. Tako je ruska kompanija u trećem tromesečju u Evropu i druge zemlje isporučila ukupno 53,5 milijardi prostornih metara plina, šest odsto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Gazprom planira da 2.decembra pusti u rad plinovod Moć Sibira kojim će isporučivati plin Kini. Puni kapacitet, od 38 milijardi prostornih metara plina godišnje, plinovod bi trebao dosegnuti 2025. godine.

Tags
Back to top button