Prihodi od gejming industrije u Srbiji oko 100 miliona evra – Bankar.rs
SVE VESTI

Prihodi od gejming industrije u Srbiji oko 100 miliona evra

Gejming industrija u svetu raste rapidnom brzinom, jača je od muzičke, TV i filmske industrije i meri se desetinama milijardi dolara. U Srbiji zvaničnih podataka o prihodima ove industrije koja je konkurentna svetskoj, nema.

Zbog toga je Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) napravila prvi zvanični izveštaj o gejming industriji Srbije i predstavila ga javnosti u ICT habu, prenosi Danas.

“Ovo je samo prvi korak ka dobijanju što jasnije i preciznije slike o stanju u srpskoj gejming indsutriji”, rekao je Nikola Čavić, predsednik SGA.

Prema njegovim rečima, prošle godine u Srbiji je napravljeno više od 70 video igara. Procenjuje se da je u ovoj industriji zaposleno više od 1.500 ljudi, a najjači centri su Beograd i Novi Sad.

Većina onih koji se bave gejming indsutrijom za razvoj video igara imaju budžet ispod 100.000 evra, a 18 odsto imaju budžete za razvoj video igara veće od pet miliona evra. Jedan od lidera u ovoj oblasti je Nordeus koji je uspeo zahavljujući razvoju samo jedne video igre da dostigne svetski uspeh.

Prema rečima predsednika SGA, procenuje se da je celokupni prihod u Srbiji u 2018. godini kretao između 50 i 100 miliona evra.

Prvo čovek Asocijacija industrije video igara Srbije je naveo da je glavni cilj pozicioniranje Srbije na svetskoj gejmig mapi. A da bi to postigli i išli u korak sa svetom u kojem gejming industrija raste rapidno neophodno je reformisati obrazovanje, osnivati fondacije za razvoj startapova kao i finansijska pomoć institucija i država.

Tags
Back to top button