Komercijalna banka planira širenje na tržište Severne Makedonije – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEINTERVJUISLIDERSVE VESTI

Komercijalna banka planira širenje na tržište Severne Makedonije

Sa vizijom od pet godina predvideli smo, bez obzira na vlasničku strukturu, da će Komercijalna banka proširiti svoje poslovanje na Severnu Makedoniju i pojačati poslovanje u Bosni i Hercegovini – najavio je u sredu prvi čovek Komercijalne banke, Vladimir Medan.

On nije želeo da komentariše privatizaciju banke, ističući da je to pitanje za akcionare. Posao menadžmenta je, kaže, da Komercijalnu banku učine stabilnom, sigurnom i profitabilnom.

“Banka može da radi i u narednom periodu sa strukturom koja je tu da pravi rezultat i da ima zadovoljne klijente. Da li će doći do promene i šta će biti to je na odluci akcionara. Možemo da kažemo da je banka sa ovim kapacitetom spremna za sve”, istakao je predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke.

On navodi da cifre pokazuju da banka ima vrednost i kapacitet da može da preuzme bilo koju poslovnu aktivnost.

“Sve drugo je u sferi spekulacija, odnosno u sferi koja se odnosi na vlasništvo. Banka je sigurna, stabilna i profitabilna”, naveo je Medan.

Komercijalna banka ostvarila je u prvih deset meseci ove godine profit (dobitak pre oporezivanja) od 7,744 milijarde dinara ili 66 miliona evra, što je za 10 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema rečima Vladimira Medana, Komercijalna banka u poslednje dve godine zabeležila je najbolje poslovne rezultate u svom postojanju.

“Bilansna aktiva banke porasla je u prvih 10 meseci 2019. godine za šest odsto, uz međugodišnji rast od devet odsto, depoziti su ostvarili međugodišnji rast od sedam odsto, a ukupan kapital banke je porastao za 10 odsto i sada iznosi 74 milijarde dinara”, istakao je Medan.

Porasli su i neto krediti stanovništvu za sedam odsto u odnosu na isti period lane. Krediti privredi beleže neto rast za pet odsto, uz međugodišnji rast od čak osam procenata. Ukupni depoziti na kraju oktobra iznose 333 milijarde dinara,

“Naročito nam je važno poverenje koje uživamo kod običnih građana. Sve više građana odlučuje se da nam poveri svoj novac na čuvanje, tako da smo i u tom segmentu zabeležili rast broja štednih partija, a devizna štednja građana sada iznosi 1,764 milijardi evra, sa rastom od 72 miliona evra u 2019. godini”, istakao je Medan.

Izvor: Novosti

 

Tags
Back to top button