Prema direktoru za digitalnu imovinu u VanEck-u četiri su moguća razloga pada cene bitkoina – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Prema direktoru za digitalnu imovinu u VanEck-u četiri su moguća razloga pada cene bitkoina

Pad cena bitkoina (BTC) je došao kao rezultat geopolitičkih i finansijskih faktora, izjavio je viši izvršni direktor za investicije.

Gabor Gurbaš, direktor digitalne imovine u gigantu za upravljanje investicijama VanEck, istakao je nekoliko uzroka koji su, kako kaže, “možda” prisilili bitkoin da se spusti do 6.500 dolara.

Njegovi nalazi su odgovarali opštim raspoloženjima oko cene bitkoina, koja se u ponedeljak oporavila za oko 11% i zadržala se na nivou od 7.200 dolara.

Kao i mnogi, Gurbaš je prihvatio da Kina, kako se izveštava, vrši pritisak na berze kriptovaluta koje nude usluge svojim državljanima, a tako i na bitkoin.

Konkretno, investitori su videli rizik i odlučili su se za izlazak sa tržišta, nadajući se otkupu na nižim nivoima.

„Mislim da su ulagači zabrinuti zbog vesti koje dolaze iz Kine o vršenju pritiska i otuda su neki drugi zaključili da mogu da zauzmu bolje pozicije na nižim cenovnim nivoima“, rekao je on.

Kako je izvestio Cointelegraph, sve popularnija teorija oko bitkoin trgovačke aktivnosti fokusirana je na poreske obaveze.

U Sjedinjenim Državama ulagači možda pokušavaju smanjiti tržište kako bi zabeležili male ili čak negativne dobitke na svojim udelima za 2019. godinu.

Gurbaš je opisao kao “arbitražu o poreskim gubicima na kraju godine” i idalje je neizvesno koliko bi učesnika trebalo da bi se tržište pomakne onoliko koliko je to učinilo u prošloj nedelji.

Prema Gurbašu, koji je citirao podatke sa Skew Markets-a, likvidnost na bitkoin trgovinskim platformama je suočena sa znatnim pritiskom.

To je verovatno izazvalo zabrinutost zbog kineske politike, dodao je, nešto što tradicionalno utiče na sentiment na tržištu.

„Ponude za kupovinu su najšire u poslednja 3 meseca. Pazite se. Tržište može brzo preskočiti pozicije u bilo kom smeru. Bez komplikovanja sa pozicijama. Izbegavajte velike/bilo kakve tržišne naloge“, savetovao je Gurbaš.

Još jedan okidač cena možda je došao u obliku razvoja proizvoda i spajanja i akvizicija, rekao je on, uz „mnogo“ nedavnih primera finansiranih kriptovalutama.

Tags
Back to top button