Kompanija koja štampa novac za 140 država pred bankrotom – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Kompanija koja štampa novac za 140 država pred bankrotom

Engleska kompanija “De La Rue” saopštila je da je na rubu kolapsa, a radi se o kompaniji koja štampa novac za ukupno 140 država.

Rukovodstvo kompanije saopštilo je da je aktiviralo plan sanacije poslovanja koji ne daje očekivane rezultate, prenosi N1.

U saopštenju se navodi da kompaniji preti i proglas bankrota.

Kompanija sa 2.500 zaposlenih štampa novac za 140 centralnih banaka u svetu, uključujući i britansku Centralnu banku (BoE).

U prethodnih šest meseci kompanija je zabeležila gubitak u iznosu od 9,2 miliona funti (11,84 miliona dolara), a dug kompanije je u drugoj polovini ove godine porastao na 170,7 miliona funti (220 miliona dolara).

Nakon saopštenja, deonice kompanije “De La Rue” izgubile su 20,6 posto vrednosti na berzama.

“De La Rue” je u posao štampanja novčanica ušla daleke 1860. godine kada je to radila za Mauritanijus, a trećina novca koji je trenutno u opticaju u svetu izašao je iz štampača te posrnule kompanije.

Kompanija štampa i pasoše za 40 država.

U posrnulom engleskom gigantu nadali su se da bi stabilizaciju poslovanja mogli ostvariti štampanjem novih britanskih pasoša nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju, ali taj posao je na tenderu dobila konkurentska kuća “Gemalto”.

Kriza u kompaniji eskalirala je nakon što joj dug od 18 miliona funti (23,17 miliona dolara) nije platila Venecuela.

Tags
Back to top button