Horor priča iz bankarskog sektora u Australiji – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Horor priča iz bankarskog sektora u Australiji

Australijska banka Vestpak našla se na udaru regulatora zbog više od 20 miliona spornih transakcija vrednih preko 11 milijardi australijskih dolara.

Ono što je možda još gore po banku, zato što nije sprečila isplate koje su povezane sa seksualnim iskorišćavanjem dece, pišu svetski mediji.

Izvršni direktor druge najveće australijske banke Vestpak Brajan Harcer podneo je ostavku nakon što je obznanjeno da je banka upletena u skandal oko pranja novca s mogućim vezama sa seksualnim iskorišćavanjem dece, piše BBC.

Australijski regulatori su prošle nedelje optužili Vestpak zbog 23 miliona isplata vrednosti od 11 milijardi australijskih dolara, odnosno 7,5 milijardi američkih dolara, koje su prekršile zakone o finansiranju terorizma i sprečavanju pranja novca.

Većina prekršaja odnosila se na zakasnelo izveštavanje o međunarodnim transakcijama.

Australijski centar za izveštaje i analizu transakcija Austrak saopštio je, međutim, da su neke isplate potencijalno povezane s iskorišćavanjem dece, jer najstarija banka u zemlji nije adekvatno nadgledala račune pojedinaca koji su osuđeni za seksualno zlostavljanje dece, a koji su redovno slali novac na Filipine.

Australijski bankarski sektor nedavno je preispitivala Kraljevska komisija, što je najviša instanca javnog ispitivanja u toj zemlji, koja je našla niz nepravilnosti. Harcer je treći izvršni direktor iz četiri velike australijske banke koji je smenjen otkako je Kraljevska komisija počela istragu prošle godine.

Izvršni direktor Vestpaka odstupio je s položaja 26. novembra, samo dan pošto je osoblju rekao da to nije “glavni problem” i da namerava ostati na poslu, piše Rojters.

Brzi zaokret u slučaju Brajana Harcera, kako piše Rojters, ukazuje na političke i javno osetljive nepravilnosti velikih banaka u Australiji u jeku istrage koja je otkrila “rasprostranjena profiterstva” u bankarskoj industriji. Prošlo je godinu dana od kako se Vestpak suočio s Kraljevskom komisijom za bankarstvo. Tada se to činilo kao najmanje loša banka u velikoj horor priči četiri velike banke, ali je sada Vestpak glavna horor priča, ističe australijski javni servis ABC.

Ne samo što će se finansijski bol zbog slučaja povlačiti godinama, nego će Vestpak uvek biti poznat kao banka koja je pedofilima omogućila finansijske transakcije za izvršenje zločina.

Deo optužbe Austrak odnosi se na manje od pola miliona dolara sredstava koje je desetak klijenata Vestpaka uplatilo ljudima na Filipinima koji se povezuju sa seksualnim iskorišćavanjem dece, što je banka trebalo da otkrije i spreči.

Iako uprava Vestpka, koja je za propuste htela da okrivi mladje osoblje, nije ozbiljno shvatila navode Austraka, svi ostali jesu, uključujući široku političku osudu. Sada su u toku istrage savezne policije, korporativnog regulatora i bonitetnog regulatora. Cene deonica Vestpaka su pale, a verovatno slede i masovne tužbe deoničara, ukazuje ABC.

Banke i druge finansijske institucije bi trebalo da imaju programe kako bi uočile transakcije koje mogu biti povezane s kriminalom ili terorizmom, a Austrakova tužba pokazuje banku koja godinama nije ispunjavala te zahteve i optužuje njen menadžment za “indiferentnost” po tim pitanjima uprkos upozorenjima zaposlenih da postoje problemi, ukazuje Gardijan.

Postoje bojazni da su Vestpakovi klijenti, uključujući 12 njih koje je identifikovao Austrak, koristili sistem te banke da plaćaju prenose uživo iskorišćavanja dece na internetu, a možda i da kupuju decu, ističe Gardijan.

Nije poznato koliko je dece uključeno, ali dužina perioda u kojem su vršene isplate, ukazuje Gardijan, izaziva zabrinutost za broj dece i njihove sudbine.

Jedan klijent je tokom pet i po godina platio 136.000 dolara, uključujući i to što je slao novac osobi na Filipinima optuženoj za iskorišćavanje dece. Drugi klijent Vestpaka platio je 75.000 dolara tokom četiri godine i više puta je putovao u jugoistočnu Aziju.

Zasad nije poznato koliku će kaznu platiti Vestpak, ali će to verovatno biti u milijardama. Vestpak je sakupio dve i po milijarde dolara od investitora ovog meseca, tako da se nada da će ispregovarati kaznu u tom ili manjem iznosu.

I druge banke su pod lupom, štaviše ceo australijski finansijski sektor je na udaru, pošto je, kako navodi Gardijan, Austrak sve agresivniji posle procene međunarodne organizacije da su finansijskom sektoru u zemlji potrebna znatna poboljšanja u više ključnih oblasti.

Izvor:B92

Tags
Back to top button