Moodys smanjio rejting manjih američkih banaka – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Moodys smanjio rejting manjih američkih banaka

Rejting agencija Moody’s snizila je kreditni rejting nekoliko malih i srednjih američkih banaka i najavila da bi mogla da smanji rejting nekih od najvećih banaka u zemlji, upozoravajući da će kreditna snaga bankarskog sektora verovatno biti testirana rizicima finansiranja i slabijom profitabilnošću.

Moody’s je smanjio rejting deset banaka za po jedan stepen, a šest velikh banaka je stavio u postupak revizije radi potencijalnog sniženja rejtinga. Među njima su Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street i Trust Financial, prenosi Mina.

„Rezultati mnogih banaka u drugom tromjesečju pokazali su rastuće pritiske na profitabilnost koji će smanjiti njihovu sposobnost generisanja internog kapitala“, navodi Moody’s. Agencija ocenjuje da su povećane izloženostikomercijalnih nekretnina (CRE) ključni rizik zbog visokih kamata, pada potražnje za kancelarijama zbog rada na daljinu i smanjenja dostupnosti CRE kredita.

Moody’s je izmenio svoje prognoze u negativne za 11 velikih zajmodavaca, uključujući Capital One, Citizens Financial i Fifth Third Bancorp. Kolaps Silicon Valley Bank i Signature Bank ranije ove godine izazvao je krizu poverenja u američkom bankarskom sektoru, što je dovelo do odliva depozita u nizu regionalnih banaka uprkos tome što su vlasti pokrenule hitne mere za jačanje poverenja.

Ipak, Moody’s je upozorio da su banke sa značajnim nerealizovanim gubicima koji se ne odražavaju u njihovim odnosima regulatornog kapitala osetljive na gubitak poverenja u trenutnom okruženju visokih kamatnih stopa. Sveobuhvatni izveštaj dolazi u kontekstu pooštravanja monetarnih uslova nakon najbržeg povećanja kamatnih stopa Feda.

Više stope takođe su povećale izgled recesije i izvršile pritisak na sektore kao što su nekretnine da se prilagode stvarnosti nakon pandemije.

Tags
Back to top button