Da li kod kupovine stambenog kredita treba odabrati veće ili manje učešće? – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Da li kod kupovine stambenog kredita treba odabrati veće ili manje učešće?

Kupovinu stambenog kredita od banke može se opisati i kao ugovor koji potpisujemo jednom u životu.

Najčešće je tako, jer većina nas jednom u životu rješava stambeno pitanje. Period otplate kod stambenih kredita je daleko duži neko kod ostalih bankarskih proizvoda i to je nešto što ovu rstu kredita razlikuje od keš kredita i kredita za refinansiranje.

Baš zbog ovog obavezivanja na duži vremenski period, važno je odabrati najpovoljniji mogući stambeni kredit.

Međutim i kada pronađete ponudu koja će vam najviše odgovorati, postoji još nekoliko “caka” kojima sebi možete dodatno da prilagodite stambeni kredit.

Možda i najvažnija stvar u ovoj priči je učešće.

Učešće za stambeni kredit je često ona “magična” brojka koja nam daje mogućnost da apliciramo za ovu vrstu zajma od banke. Visina učešća može da varira, ali najčešće je 20% od cijene stana. Pojedine banke znaju da traže i 30%.

Ovdje govorimo o mininalmom učešću za stan koje moramo da obezbijedimo. Međutim, postoje i neke situacije kada ovdje možemo malo da “kalkulišemo”.

Minimalno učešće od, primjera radi 20%, jeste upravo to – najmanja cifra koju treba da damo za učešće. Ukoliko imamo ušteđevinu koja prelazi tu cifru, mi možemo da povećamo učešće. To znači da će mjesečna rata kredita biti manja. Manje učešće istovremeno donosi veći iznos kredita i veću ratu.

Sa većim učešćem i manjom ratom ćete prije otplatiti kredit i ovo je varijanta za one koji vole da igraju “na sigurno”.

Ukoliko imate ušteđevinu koja pokriva minimalni iznos učešća, a pritom vam ostaje još neka značajna količina novca, onda možete da razmislite i da taj novac uložite u nešto i tako zaradite. Iako će vam sa minimalnim učešćem rata biti veća, pa samim tim i period otplate duži – pametno investiranje vam donosi mogućnost da uvećate svoja finansijska sredstva i da sa tim novcem prije vremena otplatite stan.

(Kamatica.com)

Tags
Back to top button