UN: Inicijativi za odgovorno bankarstvo pristupilo 130 banaka iz 46 zemalja – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEDruštvena odgovornostEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

UN: Inicijativi za odgovorno bankarstvo pristupilo 130 banaka iz 46 zemalja

Vodeće svetske banke potpisale su načela odgovornog bankarstva u Njujorku koja su razvijena u uskoj saradnji sa UNEPFI, Finansijskom inicijativom UN-ovog programa za okolinu.

U prisustvu generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, ukupno 130 banaka iz 46 zemalja postale su potpisnici načela. Zajedno predstavljaju imovinu od 47 triliona dolara, a tim i više od trećine globalne bankarske industrije. Evropske banke činile su više od polovine potpisnica.

Vim Mijs, izvršni direktor Evropske bankarske federacije (EBF) pozdravio je potpisivanje načela.

“Kao kompas za održivu bankarsku budućnost, Načela su čvrsto polazište bilo koje banke koja želi povezati finansijske ciljeve sa društvenim i ekološkim koristima. Ponosni smo što vidimo da toliko mnogo naših članova ozbiljno razmišlja o svojoj odgovornosti prema društvu. To posebno važi za ekonomiju koja finansiranje bazira na bankarstvu poput onog u Evropi, a banke finansiraju više od dve trećine privrede”.

Bankarski i privatni sektor mogu imati koristi od ulaganja u podršku ovoj tranziciji. Procenjuje se da bi rešavanje SDG-ova moglo otključati 12 triliona dolara poslovnih ušteda i prihoda.

“Za prelaz na ekonomije sa niskim udelom ugljenika i klimatskom otpornošću koje podržavaju ciljeve Pariškog sporazuma potrebno je dodatno ulaganje od najmanje 60 triliona USD od sada do 2050.”, rekla je Kristiana Figuereš, koja je zaslužna za kreiranje Pariškog sporazuma u svojoj ranijoj ulozi izvršnog sekretara Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promenama.

“Budući da bankarski sektor osigurava preko 90odsto finansiranja u zemljama u razvoju i preko dve trećine širom sveta, Načela su ključan korak ka ispunjenju svetskih zahtjeva za finansiranje održivog razvoja”.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button