Banke u Hrvatskoj za godinu dana zatvorile više od 100 poslovnica – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Banke u Hrvatskoj za godinu dana zatvorile više od 100 poslovnica

Pod motom “optimizacija poslovanja” u Hrvatskoj je u poslednjih godinu dana zatvoreno više od 100 poslovnica, a proces još traje, piše Večernji list.

Nakon pripajanja Splitske banke, OTP je još lani, očekivano, zatvorio poslovnice koje su međusobno bile fizički preblizu smeštene, a ove godine još 21. Osim na posledice akvizicije, odnosi se i na digitalizaciju poslovanja prelaskom na mobilno i internet bankarstvo i bankomate, čime opravdavaju i naknade koje su za isplate na šalteru nedavno uveli i oni i Zaba, a skoru primenu najavio je i PBZ.

“U sredinama u kojima nemamo poslovnicu započeli smo postavljanje novih modernih uređaja sa uplatno-isplatnim funkcijama umesto dosadašnjih klasičnih bankomata”, odgovorili su listu iz OTP-a, dok Addiko uvodi koncept mobilnih poslovnica.

Deset poslovnica je ove godine Addiko zatvorio. Klijentima je jednostavnije, brže i u konačnom jeftinije obavljati transakcije putem digitalnih kanala i iz udobnosti svoga doma. Ovo, naravno, ne znači da će se banka orijentisati samo na digitalne kanale. Svakako, ključ uspešnog poslovanja vidimo u ravnoteži fizičke prisutnosti i digitalne dostupnosti, kažu u Addiku.

Erste je lani uveo novi koncept uslužnog modela poslovnica, uskoro otvara sedmu takvu u Hrvatskoj. Fizičke poslovnice još dugo neće izgubiti na važnosti, ali se može očekivati da će doći do određene optimizacije broja. U Erste banci se to najpre odnosi na poslovnice transakcionog tipa koje se nalaze u manjim mestima. Poslovanje tih poslovnica biće prebačeno u veće centre, a u tim mestima biće postavljeni uplatno-isplatni bankomati – najavljuju iz banke.

Trenutno im je od 750 bankomata samo 160 uplatno-isplatnih, a dogodine nameravaju poboljšati statistiku. Dogodine planiraju zatvaranje još pet poslovnica, takođe bez otpuštanja zaposlenih.

U HPB-u kažu da su, u sklopu pripajanja Jadranske banke, optimizovali poslovnu mrežu, ali ne preciziraju na koji način, te da su i dalje dostupni u svim većim gradovima. U 2020. ne nameravaju zatvarati poslovnice.

RBA ove godine nije zatvorio nijednu poslovnicu, nego, kaže, modernizuje postojeće i premešta ih na lokacije pogodnije za klijente. U tom procesu će neke biti zatvorene, ali istovremeno otvorene nove, na atraktivnijim lokacijama.

Stabilan broj poslovnica zadnjih pet godina ima i Sberbank i za sada ne razmatra smanjenje broja poslovnica, no zavarao ih je PBZ koji nije otkrio na koliko su mesta stavili ključ u bravu. Tek informaciju da će ih nakon zatvaranja do kraja godine biti 181. Uglavnom zatvaraju ispostave sa jednim do dva zaposlena.

Tags
Back to top button