UniCredit se povlači iz Turske prodajom udela u Yapi Kredi banci – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

UniCredit se povlači iz Turske prodajom udela u Yapi Kredi banci

Italijanski UniCredit postigao je dogovor da smanji izloženost u turskoj banci Yapi Kredi, što se posmatra kao prvi korak ka potpunom izlasku ove banke iz zemlje pogođene recesijom, izvestio je Rojters.

Kao deo plana, UniCredit će prodati svoj 50-postotni udeo u zajedničkom ulaganju Koc Financial Services – koji kontrolira Yapi Kredi – sa svojim partnerom Koc Holdingom, navela su dva izvora Rojtersa.

UniCredit je započeo razgovore sa Koc Holdingom početkom ove godine sa ciljem demontiranja zajedničkog ulaganja i postavljanja temelja za potpuno povlačenje iz Yapi Kredi, rekli su izvori.

Dogovor je najnoviji potez u nizu rasprodaja koje je šef UniCredita Žan Pjer Mustier započeo otkad je preuzeo rukovodstvo u najvećoj italijanskoj banci 2016. godine.

Koc Financial Services je zajednička kompanija koja kontroliše gotovo 82% Yapi Kredija a u kojem jednake udele imaju UniCredit i Koc Holding.

Ugovorom će Koc Holding dobiti većinski udeo u Yapiju, trećoj najvećoj turskoj banci koja ima tržišnu vrednost od 3,7 milijardi dolara.

Očekuje se da će UniCredit zadržati mali udeo u banci kako bi ga kasnije mogao prodati, a da ne mora konsultovati Koca, rekao je jedan od izvora.

Mustier želi reorganizovati Unicredit i već je preduzeo više poslova dezinvestiranja prethodnih godina, a poslednji veliki posao je prodaja udela u talijanskoj investicijskoj banci Mediobanca.

Početkom decembra Mustier je najavio da će predstaviti novu strategiju grupacije.

Tags
Back to top button