Hanić: Porast plata u javnom sektoru čini se veći u odnosu na mogućnosti – Bankar.rs
INTERVJUILICNE FINANSIJESVE VESTI

Hanić: Porast plata u javnom sektoru čini se veći u odnosu na mogućnosti

Najavljeno je povećanje plata od osam do 15 procenata, a penzije će se obračunavati po takozvanoj švajcarskoj formuli.

Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić rekao je za RTS da će povećanje podstaći proizvodnju i povećati zaposlenost.

Nakon predstavljanja i rasprave o budžetu za narednu godinu u Skupštini Srbije, poslanici počinju raspravu o amandmanima.

Budžet je prilično uravnotežen i posebno je važna razvojna komponenta – izdvojena visoka ulaganja u kapitalne investicije, rekao je Hasan Hanić.

“On je razvojni posredno, preko porasta plata i penzija, što bi trebalo da obezbedi porast javne i privatne potrošnje, a to sa svoje strane podstiče proizvodnju i povećava zaposlenost”, istakao je Hanić.

Prema njegovim rečima, trebalo bi očekivati da se plan budžeta realizuje u narednoj godini.

Istakao je da je rast penzija realan i da se zasniva na pouzdanim projekcijama rasta inflacije i plata. Sa druge strane, Hanić kaže da projektovani rast plata može biti predmet kritike.

“Plate jesu niske, bilo je potrebno povećanje. Međutim, porast plata u javnom sektoru čini se da je veći u odnosu na mogućnosti privrede i projektovani privredni rast”, naglasio je Hanić.

Istakao je da je Fiskalni savet ocenio nizak deficit od 20 milijardi dinara kao veomu dobru činjenicu, što vodi ka tome da se javni dug u odnosu na BDP i dalje smanjuje.

Tags
Back to top button