Nova pomoć MMF-a za 55 od 82 najranjivije ekonomije – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Nova pomoć MMF-a za 55 od 82 najranjivije ekonomije

Planovi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom fondu za „Otpornost i održivost“, kojim će se proširiti podrška na više ranjivih zemalja, dobili su danas međunarodnu podršku uoči predstojećih ključnih sastanaka, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Rojters.

Šefica MMF-a Kristalina Georgieva je predložila ovog meseca novi trust kako bi se bogatim zemljama omogućilo da deo svojih novih rezervi u MMF-u usmere ka siromašnim i državama sa srednjim prihodima, a koje su COVID-19 ili klimatske promene teško pogodile.

„To je nešto što svakako podržavamo“, kaže Lars Jensen, viši ekonomista Programa UN-a za razvoj (UNDP) i autor novog izveštaja o tome kako treba usmeriti nova finansijska sredstva MMF-a.

Iz UNDP-a procenjuju kako MMF-ov program „Trust za smanjenje siromaštva i rast“ (PRGT), od kojeg se očekuje da će igrati ključnu ulogu u dobrovoljnoj preraspodeli novca „Specijalnih prava vučenja“ (SDR), obuhvata samo 55 najranjivijih svetskih ekonomija u razvoju od ukupno 82.

Samo G7 bogatih država dobiće 283 milijarde dolara od ukupno izdvojenih 650 milijardi dolara SDR-a. Sve države sa „visokim dohotkom“ dobiće 438 milijardi dolara, dok će 75 najsiromašnijih zemalja dobiti 62 milijarde dolara.

Očekuje se kako će zbog korona krize, 47 od ukupno 82 ranjive zemlje ostati s bruto dugovima iznad nivoa koji se smatra održivim. Takođe, devet od 10 najosetljivijih zemalja na klimatske promene istovremeno su visoko ranjive ekonomije u razvoju.

„Kao mogući razvojni cilj kanalisanja SDR-a u ranjive zemlje, bilo bi prirodno da prioritet bude klima zbog njenih globalnih implikacija“, ocenjuje Jensen, dodajući da bi fond mogao čak biti i povećan putem zaduživanja na tržištima duga.

Lideri G7 već su podržali preraspodelu 100 milijardi dolara novog SDR novca.

Georgieva je izjavila da je Kina izrazila interesovanje za učešće u programu i da očekuje da će to uraditi i druge velike ekonomije u razvoju.

Izvršni odbor MMF-a sastaće se sutra radi razmatranja narednih koraka, a finansijski zvaničnici Grupe 20 vodećih ekonomija sveta razgovaraće o pitanju preraspodele SDR-a na sastanku u Veneciji u julu, navodi Rojters.

Tags
Back to top button