“Basel III” traži od banaka 400 milijardi evra kapitala – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

“Basel III” traži od banaka 400 milijardi evra kapitala

Evropskim bankama moglo bi trebati čak 400 milijardi evra kapitala da bi se uskladile s novim pravilima koja imaju za cilj da globalni finansijski sistem lakše podnese potencijalne gubitke, pokazala je studija koju je naručio bankarski lobi Evropske unije.

Prema novim pravilima, poznatim kao Basel III, ograničio bi se stepen u kojem se kapitalni slojevi banke, izračunati prema zajmodavčevim modelima rizika, mogu razlikovati od nivoa na kojima bi stajali pod konzervativnijim standardnim modelima.

Cilj pravila Basel III, koja je EU uskladila sa Sjedinjenim Državama, je povećati sposobnost banaka da izdrže finansijske šokove.

Studiju Copenhagen Economics, koja je objavljena u četvrtak, naručila je Evropska bankarska federacija i grupa nacionalnih bankarskih lobija kako bi analizirali utjecaj Basel III bankarskih pravila pre nego što oni postanu zakon u Evropi.

Italijanski bankarski lobi novinarima je dostavio primjerak studije.

Studija je upozorila i na uticaj na realnu ekonomiju, navodeći da će se nova pravila pretvoriti u veće troškove zaduživanja domaćinstava i preduzeća.

Čak i nakon obračuna marginalne koristi od rasta proizvodnje iz sigurnijeg finansijskog sistema, studija je ukazala na neto trošak u smislu izgubljenog rasta, ekvivalentnog 0,4% bruto domaćeg proizvoda, usled pada investicija.

Poverenik EU za finansije Valdis Dombrovskis, koji je nedavno izrazio zabrinutost zbog rizika značajnog povećanja kapitalnih zahteva banaka prema novim pravilima, rekao je prošle sedmice da je Evropska komisija nameravala u drugom tromesečju 2020. predložiti predlog o izmeni tih novih pravila u pravo EU.

Evropska agencija za bankarstvo saopštila je u julu da bi se vodeći zajmodavci u Evropi kolektivno mogli suočiti sa nedostatkom od 135 milijardi evra – ili 24,4% povećanja potrebnog temeljnog kapitala – kako bi ispunili nova pravila o globalnom kapitalu do 2027. godine.

Tags
Back to top button