UNIQA grupa ostvarila 214,7 miliona evra dobiti u prvih devet meseci 2019. i predstavila novu organizacionu strukturu – Bankar.rs
OSIGURANJESVE VESTI

UNIQA grupa ostvarila 214,7 miliona evra dobiti u prvih devet meseci 2019. i predstavila novu organizacionu strukturu

UNIQA grupa objavila je rezultate poslovanja u prvih devet meseci 2019. godine i najavila restrukturiranje Grupe u okviru strateškog programa UNIQA 3.0, koji će biti predstavljen polovinom 2020. godine.

UNIQA grupa je, ostvarivši dobit pre oporezivanja u iznosu od 214,7 mil EUR u prvih devet meseci 2019. godine, za 2,4% prevazišla svoj rezultat ostvaren u istom periodu prethodne godine, kada je zabeležila dobit od ukupno 209,6 mil EUR.

Rast profita u 2019. godini praćen je i rastom ukupne premije, koja nakon devet meseci tekuće godine iznosi 4,1 mlrd EUR. Istovremeno, investicije UNIQA grupe su u poređenju sa prethodnom godinom porasle za blizu 2 mlrd EUR i na 30.09.2019 iznose 21,05 mlrd EUR (31.12. 2018: 19,34 mlrd EUR). Broj zaposlenih u UNIQA grupi, bez eksternih saradnika i partnera u prodaji, za prvih devet meseci 2019. godine iznosi 12.750.

Glavni pokazatelji su:

– Rast ukupne premije od 1,3% na 4,1 mlrd EUR;

– Rast dobiti pre oporezivanja od 2,4% i iznosi 214,7 mil EUR;

– Investicije grupe ostvarile rast na 21,05 mlrd EUR;

– Nova, jednostavnija organizaciona struktura od januara 2020. koju prati spajanje tri kompanije.

U poslednjoj godini sprovođenja programa UNIQA 2.0, UNIQA i dalje stavlja akcenat na optimizaciju postojećeg poslovnog modela i dopunjava ga daljim ulaganjima u inovacije koje su relevantne za budućnost više od 10 miliona klijenata u 18 zemalja. Dobar rezultat ostvaren u prvih devet meseci 2019. godine dobra je osnova za godinu u celini – navodi se u saopštenju kompanije.

U vreme izazovnih ekonomskih okolnosti i oštre konkurencije, cilj UNIQA grupe je da se značajno više fokusira na klijente, na brži i efikasniji servis. U skladu sa ovom orijentacijom UNIQA je već započela uspostavljanje strukturnih promena neophodnih za sprovođenje svog UNIQA 3.0 strateškog programa.

Da bi se to postiglo, tri najveće kompanije, UNIQA grupa i njene dve kompanije UNIQA Osterreich Versicherungen AG i UNIQA International AG biće spojene u jednu kompaniju – UNIQA grupu.

Ovu strukturnu promenu pratiće i promene u Upravnom odboru, koji je u tri kompanije u 2016. već smanjen sa 22 na 11 članova, a nakon restrukturiranja imaće devet članova.

“Jaka orijentacija grupacije na klijente kao centralne odrednice uslovila je formiranje nove funkcije u Upravnom odboru koja je sada usmerena na klijente i tržišta. Ovakva funkcionalna podela omogućava praćenje i brzu reakciju na zahteve privatnih, komercijalnih i korporativnih klijenata u Austriji, internacionalno na ostalim tržištima na kojima grupa posluje, ali i u oblasti bankoosiguranja”, dodaje se u saopštenju.

Upravni odbor UNIQA grupe od januara 2020. godine čine: Andreas Brandstetter (CEO),Wolfgang Kindl (klijenti i tržišta, international), Peter Humer (klijenti i tržišta, Austrija), Klaus Pekarek (klijenti i tržišta, Bankoosiguranje Austrija), Peter Eichler ( osiguranje lica), Kurt Svoboda (upravljanje finansijama i rizicima), Wolf Gerlach (poslovne operacije), Erik Leyers (podaci i IT) i Rene Knapp (HR i brend).

Izvor: eKapija

Tags
Back to top button