Zašto se kaže da je kredit roba i zašto treba da obiđete više “prodavnica” pre kupovine? – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiLICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Zašto se kaže da je kredit roba i zašto treba da obiđete više “prodavnica” pre kupovine?

Naše društvo gaji tradiciju koja, uprošćeno, kaže da se “o novcu ne govori”. Makar ne o svojim parama. O tuđim i nije toliko retko slušati…

Verovatno se kao posledica “nepričanja” o novcu rađaju i još neke pojave koje su sastavni deo naših ličnih finansija, a jednu od njih možemo da opišemo i kao nedostatak informacija iliiskrivljena slika o bankarskim kreditima.

Šta ovo konkretno znači?

Većina građana posmatra kredite kao nešto daleko, nerazumljivo, strano i nešto što se od banke kupuje samo kada je baš neophodno a i tada je bolje prekrstiti se i pomoliti se da sve prođe kako treba i da nas bankari nekako ne nasamare…

Zbog svega ovoga je važno istaći sledeće: krediti su roba. Roba kao što su i odeća, televizori, automobili ili bilo šta drugo što često ili malo ređe kupujemo…

Bilo da je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit – svi oni su roba. Ili, drugim rečima, bankarski proizvod koji nam banke nude kroz reklame ili na svojim sajtovima. Dakle, kao što nam i inače prodavci nude bilo koji drugi proizvod – voćni sok, na primer.

Da budemo precizni – postoje neke razlike u bankarskim kreditima kada ih poredimo sa nekom drugom robom široke potrošnje. Kredite ćemo duže plaćati nego na primer, laptop ili nove pantalone. Međutim, to ne menja suštinu kredita, a to je da su roba koja ima svoje kupce i svoje tržište.

Baš zbog činjenice da su krediti roba, pre nego što se odlučite za kupovinu konkretnog “modela” (nekog konkretnog kredita, na primer stambenog kredita), treba da obiđete što više prodavnica kredita i uverite se koji prodavac ima najbolju ponudu.

Nikako ne treba se odlučite za konkretnog prodavca samo zato što vam je neko rekao da su oni najbolji ili zato što je vam je njihova prodavnica najbliža mestu stanovanja.

Kao što radite kada kupujete novi televizor – upoređujete njegove karakteristike, cenu, da li neki prodavac trenutno možda ima taj model na popustu ili na akciji…prvo odradite sve ovo online ili preko telefona i tek onda idete u prodavnicu da još jednom bacite pogled na robu.

Istu stvar treba da uradite i kada kupujete kredit – uporedite ponude, a onda napravite skraćeni spisak i idete u banku da od bankara dobijte napisemo ponudu za konkretan kredit.

Jedino ovaj pristup vas može dovesti do najpovoljnije opcije za vas.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button