Poreski raj na granici sa Srbijom: Čeka se “zeleno svetlo” iz Brisela – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Poreski raj na granici sa Srbijom: Čeka se “zeleno svetlo” iz Brisela

Iz Brisela se čeka zeleno svetlo za zakon o Vukovaru, prema kojem bi taj grad imao ekskluzivni tretman po poresknim olakšicama.

Te olakšice bi pored hrvatskih mogli da koriste i privrednici iz Evrope, piše “Jutarnji list”.

U poslednjih pet godina Vlada je iz državnog u vukovarski proračun uplatila ukupno 356 miliona kuna, u istom je razdoblju putem projekata EU na području grada Vukovara investiran 461 milion kuna, a većina tog novca uložena je u razvoj infrastrukture, navodi dnevnik.

Iako je (prema podacima vukovarske gradske uprave) broj zaposlenih u privatnim firmama povećan za 20-ak odsto u poslednjih pet godina, većina sagovornika “Jutarnjeg lista” kaže da je za dalji ekonomski razvoj Vukovara od presudne važnosti dolazak velikih privatnih investitora, a ne oslanjanje na pomoć Zagreba.

U tom smislu velike se nade polažu u donošenje posebnog zakona o Vukovaru, prema kojem bi taj grad imao ekskluzivni tretman ne samo u hrvatskim, nego i evropskim razmerama. Ideja je da se preduzetnici koji u Vukovaru zapošljavaju najmanje deset radnika trajno oslobode plaćanja poreza na dobit i da kompanije imaju pravo na povrat 50 odsto uplaćenih doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

Da bi te ekskluzivne porezne olakšice u Vukovaru bile moguće, hrvatska Vlada morala bi u Briselu izlobirati da se na taj zakon ne primenjuje pravilo Evropske unije o potporama male vrednosti prema kojem su maksimalne potpore za preduzetnike limitirane na ukupno 200.000 evra kumulativno u tri godine.

Tačnije, Hrvatska bi od Evropske komisije trebala da dobije zeleno svetlo da Vukovar ima povlašćen tretman i da budu dopuštene potpore preduzetnicima koje se inače smatraju nedopuštenim i narušavanjem tržišnog takmičenja.

Iz resornog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU nezvanično je “Jutarnji list” doznao da se s Komisijom još o tome razgovara, da “razumevanja ima”, ali da je konačna odluka i dalje neizvesna.

Tags
Back to top button