Investicije srpskih firmi u Sloveniji premašile 400 miliona evra – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Investicije srpskih firmi u Sloveniji premašile 400 miliona evra

Slovenija je među 10 najvećih investitora u Srbiji sa više od milijardu evra ulaganja, ali sve je više i srpskih investicija u Sloveniji i njihova vrednost je već premašila 400 miliona evra, kaže Nikola Papak, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Sloveniji.

Od nekadašnje “sirovinske baze” za zapadne jugoslovenske republike, Srbija postaje, prema njegovim rečima, sve značajniji investitor u regionu, pa i u Sloveniji, gde su investirali “MK grupa”, “Delta holding”, “Comtrade”, “Nektar” i drugi.

“Srbija se ekonomski konsolidovala, a naše kompanije su ojačale svoje kapacitete da investiraju i van lokalnog tržišta. Srpske kompanije su danas vlasnice čuvenog slovenačkog brenda “Fruktal”, zatim najveće IT kompanije u Sloveniji sa više od 600 inženjera koji rade uglavnom internacionalne projekte, aerodroma u Portorožu, slovenačke banke, kao i najvećeg hotela u Ljubljani, jedinog sa pet zvezdica”, navodi Papak u intervjuu za novi broj “Magazina biznis”.

S druge strane, kako ukazuje, u Srbiji je registrovano 1.600 firmi sa većinskim kapitalom slovenačkih kompanija i građana, i više od 25.000 porodica u Srbiji živi od plate koja je zarađena u nekoj od slovenačkih firmi koje posluju kod nas.

Papak dodaje da nam Slovenci “skidaju kapu” za investicioni i poslovni ambijent koji je izgrađen poslednjih godina.

“Ono što ih, kako sami kažu, najviše privlači u Srbiji jeste kvalitetna radna snaga, konkurentna cena energije, sporazumi o slobodnoj trgovini, kakve imamo sa Rusijom i drugim zemljama Evroazijske ekonomske zajednice ili Turskom, velika ulaganja u infrastrukturu, podsticajni poreski sistem, efikasna administracija i podrška koju uživaju i od države i od Privredne komore Srbije”, naglašava Papak.

On smatra da će Srbija sve više biti “proizvodni hab” slovenačkim kompanijama za plasman proizvoda na tržišta zemalja sa kojima imamo bescarinski izvoz i na kojima oni nisu trenutno konkurentni, jer su članica EU.

“Posmatrano iz ugla srpske privrede, važno je da smo uspeli da uravnotežimo našu robnu razmenu sa Slovenijom, prošle godine i u prvih sedam meseci 2019. ostvarujemo suficit. Srpski izvoz u Sloveniju kontinuirano raste zahvaljujući, između ostalog, i slovenačkim kompanijama. Ukupna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje, računajući razmenu i robe i usluga, prošle godine premašila je 1,6 milijardi evra”, ističe Papak.

Ako ne dođe do značajnih usporavanja na svetskom tržištu, kako kaze, naredne godine međusobna trgovina robom i uslugama mogla bi da pređe dve milijarde evra.

Prema analizama eksperata iz PKS, najveće šanse za povećanje srpskog izvoza na tržište Slovenije, kako dodaje, imaju proizvođači prehrambene, industrije plastike, nameštaja, elektro i metalske industrije, ali i IT.

Tags
Back to top button