Dolar ojačao usled novog zaoštravanja odnosa između SAD-a i Kine – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Dolar ojačao usled novog zaoštravanja odnosa između SAD-a i Kine

Dolar je u sredu ojačao na međunarodnim tržištima prema drugim najznačajnijim svjetskim valuta usled novog zaoštravanja američko-kineskih odnosa oko trgovine i napetosti u Hong Kongu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest vodećih svetskih valuta, ojačao je 0,12 odsto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 97,98 bodova.U sličnom je postotku dolar ojačao prema evru, na 1,1068 dolara za evro.

Kineski juan u prekonoćnom trgovanju je skliznuo na novi najniži nivo u dve nedelje prema dolaru nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio povećanjem carina na uvoz roba iz Kine ako dogovor ne bude postignut. Kina je u međuvremenu osudila američki zakon čiji je cilj zaštita ljudskih prava u Hong Kongu, poručivši da bi SAD trebale da prestanu da se upliću u ta pitanja.

“Danas će glavni fokus biti na američko-kineskim trgovinskim pregovorima i primetan je zazor investitora od rizika”, rekao je valutni analitičar u Rabobanku Piotr Matjus, dodajući da bi juče usvojen zakon u Senatu američkog Kongresa mogao otežati napredak ka sklapanju preliminarnog trgovinskog dogovora.

Glavni valutni analitičar u RBC Capital Marketsu Adam Kol smatra da je preliminarnu prvu fazu dogovora moguće postići do kraja ove godine.

Valute osetljive na trgovinska pitanja bile su pod pritiskom zbog zaoštravanja odnosa između Vašingtona i Pekinga, pri čemu su australijski i novozelandski dolar za 0,4 odsto oslabili prema američkom. Norveška i švedska kruna oslabile su prema američkom dolaru za 0,9 odsto i 0,4 odsto, a obe su i prema evru oslabile, za po 0,7 odsto.

Kanadski dolar skliznuo je na najniži nivo prema američkom od 11. oktobra, nakon izjava viceguvernera kanadske centralne banke koje su poduprle očekivanja o mogućem smanjenju kamatnih stopa.

Potražnja za valutama-utočištima ostala je gotovo nepromenjena, pri čemu je japanski jen ojačao oko 0,1 odsto prema dolaru a švajcarski franak ostao gotovo nepromenjen u odnosu na prethodno zatvaranje.

Tags
Back to top button