Uspešna emisija obveznica NLB-a u iznosu od 120 miliona evra – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Uspešna emisija obveznica NLB-a u iznosu od 120 miliona evra

Nova ljubljanska banka (NLB) je uspešno dovršila emisiju podređenih obveznica na međunarodnim tržištima kapitala u iznosu od 120 miliona evra.

Reč je o obveznicama sa rokom dospeća preko 10 godina i mogućnošću prevremene otplate nakon pet godina.

Potražnja dobro informisanih ulagača bila je znatno veća od ponude – knjiga naloga prešla je 290 miliona evra, prenosi portal seebiz.

Izdavanje podređenih obveznica za uvrštenje u dodatni kapital kojim upravljaju UBS Europe i NLB, prva je međunarodna kapitalna transakcija nakon uspešne privatizacije banke. Istovremeno, NLB je u saopštenju za javnost rekla da je to jedna od retkih transakcija na tržištima kapitala koju su izdali bankari iz regije.

“Uspeh transakcije potvrđuje snažno poverenje ulagača u čvrstinu poslovnog modela NLB-a i našu zacrtanu strategiju”, rekao je Archibald Kremser, izvršni direktor NLB-a. Izdavanje obveznica omogućiće NLB-u da ojača i optimizuje svoju kapitalnu strukturu, kako je predviđeno nakon dovršetka javne ponude deonica.

Baza investitora je raznolika i uključuje međunarodne i regionalne investitore, uglavnom iz Nemačke, Velike Britanije, Austrije, Hrvatske i Slovenije. Međunarodne finansijske institucije, penzione fondovi i međunarodni fondovi takođe su bili zainteresovani, dodala je banka.

Obveznice sa prinosom od 3,65 odsto godišnje i bonitetnom ocenom BB (S&P), ocenom danom izdavanja uvrštene su u trgovanje na Luksemburškoj berzi.

Tags
Back to top button