Premala plata i loši uslovi rada motiv za promenu posla – Bankar.rs
ANALIZESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Premala plata i loši uslovi rada motiv za promenu posla

Premala plata, nemogućnost profesionalnog napretka, loši uslovi rada i negativan odnos s nadređenom osobom najčešći su razlozi za davanje otkaza, pokazuje istraživanje portala “MojPosao” sprovedeno na više od 1.600 ispitanika.

Od ostalih motiva, na promenu radne okoline podstiču i brojni prekovremeni sati, neslaganje s menadžmentom kompanije, bolja ponuda drugog poslodavca, ali i do sada, nezakonito poslovanje poslodavca te nedovoljna samostalnost u obavljanju radnih zadataka, navode.

Istraživanje je potvrdilo da je čak 80 odsto osoba u dosadašnjoj karijeri barem jednom dalo otkaz, a potrazi za novim poslovnim izazovima ispitanici se po pravilu okreću nakon četiri godine staža kod istog poslodavca.

Odluka se ne donosi brzopleto

Svesni važnosti i mogućih posledica davanja otkaza, takvu odluku ispitanici ne donose ishitreno, već o njoj neko vreme razmišljaju. Svaki četvrti ispitanik ističe da je od trenutka donošenja odluke do samog davanja otkaza prošlo mesec dana, za petinu ispitanika to razdoblje se odužilo na pola godine, a za svaku desetu osobu i do godinu dana.

S druge strane, otprilike sedam odsto ispitanika odluku je donelo impulsivno i odmah je dalo otkaz. Pre donošenja konačne odluke većina voli da posluša tuđe mišljenje, a najčešće se konsultuju s članovima porodice.

Takođe, namera o promeni radne okoline je poprilično čvrsta, što potvrđuje podatak da dve trećine osoba (62 odsto) od svoje odluke o odlasku iz firme ne bi odustalo čak ni u slučaju da im poslodavac ponudi novu, znatno višu platu. S tim se ne slaže 24 odsto osoba koji bi “produžili vernost” i povukli odluku o otkazu kada bi im poslodavac obećao povišicu.

U trenutku davanja otkaza svega trećina ispitanika je već imala dogovoren novi posao.

Na pitanje kakvom bi ih ponudom potencijalni novi poslodavac mogao naterati na razmišljanje o davanju otkaza na trenutnom poslu, većina ispitanika odgovara – boljom platom. Važan uticaj na odluku ima i imidž poslodavca, jer žele da rade u kompaniji koja dokazano brine o zaposlenima, zatim različiti finansijski uslovi (poput bonusa i regresa), fleksibilno radno vreme, izazovni radni zadaci, kvalitetnija lokacija i slično.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button