Kako se trenutno kreću plate u državama nekadašnje Jugoslavije? – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Kako se trenutno kreću plate u državama nekadašnje Jugoslavije?

Prosečna plata u Hrvatskoj 2023. godine za mesec maj iznosila je 1.133 evra, pokazali su podaci Odeljenja za statistiku Gradske kancelarije za privredu, ekološku održivost i strateško planiranje

U momentu kada cene svuda u svetu divljaju, valja se podsetiti kakvim platama raspolažu građani Srbije i regiona. Dok je majska prosečna plata u Srbiji 2023. godine iznosila 86.220 dinara, što je 735 evra, prosečna plata u Hrvatskoj 2023. godineza isti mesec iznosila je 1.133 evra.

Situacija u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gora nešto je drugačija. Kada je u pitanju BiH, prosečna mesečna isplaćena zarada za maj iznosila je 640 evra, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH. Prosečna zarada u Crnoj Gori bez poreza i doprinosa u maju je, prema podacima Uprave za statistiku Crne Gore Monstat, iznosila 793 evra. Prosečna isplaćena mesečna neto zarada u Severnoj Makedonji je u maju iznosila je oko 590 evra, saopštila je vlada u Skoplju.

Prosečna plata u Hrvatskoj 2023. godine

Susedna Hrvatska i desetogodišnja članica Evropske unije, prijavila je majsku prosečnu platu koja je iznosila 1.133 evra.

Medijalna zarada za maj bila je 1.097 evra, što znači da je polovina zaposlenih primala manje, a polovina više od tog iznosa.

Prosečna neto plata u Zagrebu za maj ove godine iznosila je 1.303 eura, što je nominalno povećanje od 0,1 posto u odnosu na april i povećanje od 10,8 posto u odnosu na maj 2022. godine, piše Poslovni dnevnik.

U poređenju sa prosečnom mesečnom platom za maj u Hrvatskoj koja je iznosila 1.133 evra, prosečna zagrebačka neto plata isplaćena za taj mesec bila je za 170 evra veća, pokazuju podaci Odeljenja za statistiku Gradskog ureda za privredu, ekološku održivost i strateško planiranje.

Najveća prosečna plata u Hrvatskoj 2023. godine za mesec maj isplaćena je u delatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog gasa, u iznosu od 2.185 evra. Najmanje je plaćena proizvodnja kože i pratećih proizvoda, 711 evra.

Prosečna plata u Crnoj Gori 2023. godine

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u maju je, prema podacima Uprave za statistiku Crne Gore Monstat, iznosila 793 evra i bila je 0,9 odsto veća u odnosu na april.

Prosečna neto zarada u maju je, u odnosu na isti mesec prošle godine, porasla 11,7 odsto, a prosečna bruto zarada u maju je iznosila 988 evra, prenosi podgorički portal Mina.

Prosečna zarada plata u Crnoj Gori za maj bez poreza i doprinosa je u odnosu na april porasae u sektorima usluge smeštaja i ishrane, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti i državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje, zdravstvena i socijalna zaštita, građevinarstvo, trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i stručne, naučne i tehničke delatnosti i umetničke zabavne i rekreativne delatnosti.

Pad neto zarade u maju je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen u sektorima snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija jedan odsto, vađenje ruda i kamena i poslovanje nekretninama po 0,6 odsto i prerađivačka industrija 0,2 odsto.

Prosečna plata u BiH 2023. godine

Prosečna mesečna isplaćena neto plata u BiH za maj iznosila je 1.275 KM (640 evra), što pokazuje nominalan rast za 2,7 odsto, realno veći za 2,9 odsto u odnosu na april, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH, prenosi Instore.

Najviše prosečne neto plate u maju su imali zaposleni u delatnosti informacija i komunikacija i to922 evra, u proizvodnji i snabdevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 912 evra, te u finansijskoj i delatnosti osiguranja 890 evra.

Najmanje prosečne neto zarade imali su radnici u građevinarstvu, 471 evra, kao i u delatnosti pružanja smeštaja, pripreme i usluživanja hrane 418 evra.

Prosečna plata u Severnoj Makedoniji 2023. godine

Prosečna isplaćena mesečna neto zarada u Severnoj Makedonji je u maju iznosila 36.465 denara (oko 590 evra), saopštila je danas vlada u Skoplju.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Skoplju to povećanje je prvenstveno posledica porasta prosečne mesečne neto zarade isplaćene u sektorima: aministrativne i pomoćne uslužne delatnosti (25,5 odsto), stručne, naučne i tehničke delatnosti (21,4 odsto) i finansijske delatnosti i delatnosti osiguranja (18,8 odsto).

Vlada Dimitra Kovačevskog ističe da njene mere daju pozitivne rezultate i da prosečna neto plata u zemlji nastavlja da raste i u uslovima najveće svetske ekonomske i energetske krize, piše Kurir.

Povećanje prosečne mesečne isplaćene neto zarade u maju po zaposlenom, u odnosu na prethodni mesec, zabeleženo je u sektorima: ostale uslužne delatnosti (5,3 odsto), stručne, naučne i tehničke delatnosti (pet odsto) i saobraćaj i skladištenje (4,3 odsto).

Prosečna plata u Srbiji 2023. godine

Podsetimo, kada je u pitanju Srbija,prosečna plata u Srbiji u maju iznosila je 86.220 dinara, saopštio je u utorak Republički zavod za statistiku (RZS). U bruto vrednosti ona je bila 118.992 dinara, dodaje se u njihovom izveštaju.

Medijalna neto zarada za maj 2023. godine iznosila je 66.244 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih u našoj zemlji ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Gledano prema delatnostima, tradicionalno najviše zarade u proseku se beleže u oblasti računarskog programiranja, konsultantskih i s tim povezanim delatnosti. Ovoga puta, prosečne plate su iznosile 265.353 dinara, pokazali su podaci RZS.

Geografski posmatrano, Beograd drži prvo mesto na listi gradova sa najvišim prosečnim platama, pa zaposleni u prestonici zarađuju 109.167 dinara neto u proseku. U okviru njegovih granica, rekorder je opština Stari grad, gde je u maju prosečna zarada iznosila 157.371 dinar.

Posle glavnog grada, najviše plate bile su u Novom Sadu (99.956 dinara neto) i Boru (98.444 dinara neto).

Izvor: Euractiv.rs

Tags
Back to top button