Euronext i švajcarski SIX zainteresovani za preuzimanje Madridske berze – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZEKOMPANIJESVE VESTI

Euronext i švajcarski SIX zainteresovani za preuzimanje Madridske berze

Panevropski berzanski operater Euronext i švajcarski SIX u ponedeljak su započeli borbu za preuzimanje Madridske berze (BME), u nastojanju da se domognu te, jedne od retkih berzi u Evropi koja još samostalno deluje.

S obzirom da su lideri evropskog sektora Deutsche Boerse i London Stock Exchange (LSE) preveliki da bi mogli kupovati berze bez da izazovu zabrinutost u vezi slobodne tržišne utakmice, spajanje berzi fokusira se na manje igrače, s tim da je Euronext već preuzeo berze u Dublinu i Oslu. SIX je za kupovinu Madridske berze ponudio 34 evra po deonici, čime njenu ukupnu vrednost procenjuje na 2,843 milijarde evra, čime nudi izdašnu premiju na tržišnu kapitalizaciju Madridske berze koja je iznosila svega nešto iznad dve milijarde evra pre nego što je ta ponuda objavljena, piše poral Novac.hr

Madridska berza objavila je da švajcarska ponuda razumno odražava njenu trenutnu vrednost. Deonice Madridske berze, jedne od najmanjih u Evropi, skočile su tako u prepodnevnom trgovanju za 37 odsto, na 34,8 evra. SIX-ova ponuda za špansku berzu uveliko je fokusirana na povećanje prihoda obe berze, rekao je izvršni direktor SIX-a Jos Dijsselhof u ponedeljak.

Euronext, koji ima tržišnu kapitalizaciju od oko pet milijardi evra, u razgovorima je sa BME o potencijalnoj ponudi. Preuzimanje BME-a neće dramatično promeniti celokupno berzansko okruženje, ali će podupreti poslovanje SIX-a ili Euronexta, primećuje Reuters.

Euronext je vrlo mali u poređenju sa berzama LSE i Deutsche Bourse, koje obe imaju tržišnu kapitalizaciju znatno veću od 20 milijardi evra. No, postupno je jačao u segmentu trgovanja deonicama pa sada upravlja berzama u Norveškoj, Holandiji, Belgiji, Portugalu, Francuskoj i Irskoj, a Španija mu u tom nizu očito nedostaje. Deonice Euronexta ojačale su 1,5 odsto, na 72,95 evra.

SIX je fokusiran na Švajcarsku i kupovina BME-a bi mu omogućila bazu unutar EU-a. SIX, čija je ponuda za BME prijateljska, objavio je da će planirana ponuda biti finansirana kombinacijom postojećih izvora sredstava i putem tržišta kapitala.

Madridska vlada verojatno će tražiti garancije da neće biti gubitka radnih mesta u Španiji ako se trgovanje deonicama španskih kompanija prebaci na centralnu platformu kojom bi upravljali SIX ili Euronext. Iz BME-a su poručili da će zadržati postojeće poslovne aktivnosti, sedište u Španiji i lokalnu strategiju tokom barem četvorogodišnjeg prelaznog razdoblja.

Tags
Back to top button