Bundesbanka: Oko 60 odsto nemačkih banaka obračunava negativne kamatne stope – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Bundesbanka: Oko 60 odsto nemačkih banaka obračunava negativne kamatne stope

Gotovo 60 odsto nemačkih banaka obračunava negativne kamatne stope na depozite preduzeća, a više od 20 procenata čini to i kada su u pitanju depoziti stanovništva, pokazuju poslednji podaci nemačke centralne banke.

Istraživanje Bundesbanke daje do sada najjasniju sliku koliko banaka “kažnjava” klijente koji štede novac od kada je sredinom septembra Evropska centralna banka (ECB) dodatno spustila kamatne stope u negativnu teritoriju na -0,5 odsto, piše Financial Times.

Bundesbank je obradila podatke iz 220 banaka krajem septembra, dve nedelje nakon odluke ECB-a. Čak 58 odsto banaka izjavilo je da je na potez ECB-a odgovorilo uvođenjem negativnih kamata na određene iznose korporativnih depozita, dok je 23 procentaizjavilo da je to učinilo kod depozita stanovništva. Iako većina banaka negativne kamate obračunava samo na vrlo velike iznose pohranjene u trezorima, činjenica da banke “kažnjavaju” štediše izaziva užas u Nemačkoj.

Tako je tabloid Bild objavio ilustraciju pod nazivom “Grof Dragila” koja prikazuje dosadašnjeg predsednika Evropske centralne banke Marija Draghija kao vampira koji siše novac sa bankarskih računa Nemaca.

Uprkos besu javnosti, nemačke banke ne ustručavaju se tog poteza. Tako je James von Moltke, glavni finansijski direktor Dojče banke, prošlog meseca rekao analitičarima da je najveći nemački zajmodavac ubrzao svoje pripreme prenosa negativnih kamatnih stopa na klijente, nakon što je zaključio da bi to mogao učiniti na petini svih depozita stanovništva.

Stefan Engels, njegov kolega iz Commerzbanka, druge banke po veličini, izjavio je kako nameravaju po tom pitanju da razgovaraju sa klijentima koji drže više od milion evra.

Najagresivniju politiku primenjuje Berliner Volksbank. Najveća kooperativna banka u Nemačkoj prošlog meseca je najavila da će početi da primenjuje kamatnu stopu od -0,5 procenta na sve depozite veće od 100.000 evra. Negativne kamatne stope prvi put su se pojavile u evrozoni 2014. godine.

Tags
Back to top button