Ušteđevina u Ljubljanskoj banci neće biti isplaćena preratnim štedištama – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDepoziti i štednjaINOSTRANE BANKESVE VESTI

Ušteđevina u Ljubljanskoj banci neće biti isplaćena preratnim štedištama

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu štediša protiv Slovenije i BiH za nadoknadu novca iz štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci. Tim činom su građani Bosne i Hercegovine trajno ostali bez svog novca.

Slovenija je odbila da isplati oko 20 miliona evra bez kamate, na što se dodaje 47 odsto kamata, što je ukupno blizu 30 miliona evra koliko je nekoliko hiljada štedišta potraživalo na osnovu štednje u Ljubljanskoj banci pre rata.

Obrazloženje suda je bilo kratko, a to je da apelanti nisu iscrpili sve pravne lekove, a pre svega, nisu se obratili sudovima u Sloveniji.

Predsednica Udruženja štediša u BiH Amila Omersoftić za Klix.ba je kazala da štediše nažalost nisu imale novca da angažuju slovenačkog advokata u tom postupku, a po zakonu Slovenije to je uslov za podnošenje apelacije.

“Mi smo tužili i Sloveniju i BiH. Nama naša država BiH nikada nije osigurala dokaze koje smo mi mogli i trebali priložiti u Sloveniji i dokazati naša prava. BiH je nama uskratila te podatke, a s druge strane naše vlasti su poslale Slovencima naše račune i našu ličnu dokumentaciju, što je Slovenija zloupotrebila i odbila naše zahteve za povrat štednje”, izjavila je Omersoftić.

Naglašava da je BiH prodala svoje građane i nije ih zaštitila.

Slovenija je odbila isplatiti štednju i onima koji su imali tzv. darovne ugovore. Ukupno je nekoliko hiljada građana BiH koji su trajno ostali bez svoje štednje.

“Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da je naš novac u Sloveniji, ali mi smo ostali bez njega. To je konačna odluka i više nemamo nijednog načina da eventualno dobijemo naš novac”, zaključila je Omersoftić.

Tags
Back to top button