Budžet EU za 2020. godinu 169 milijardi evra – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Budžet EU za 2020. godinu 169 milijardi evra

Pregovarači tri glavne institucije EU postigli su u ponedeljak nešto pre ponoći dogovor o budžetu EU za 2020. godinu, poslednju iz sadašnjeg Višegodišnjeg budžetskog okvira za period 2014-2020. Sporazum je postignut na pretpostavci da će Velika Britanija, koja bi trebalo da napusti EU 31. januara sledeće godine, nastaviti da plaća svoj doprinos i učestvuje u sprovođenju budžeta do kraja 2020. godine kao da je punopravna članica.

Budžet za sledeću godinu fiksiran je na iznos od 168,69 milijardi evra u obavezama, što je novac koji može biti odobren u ugovorima za projekte u toj godini, te na 153,57 milijardi evra u plaćanjima, a to je novac koji će stvarno biti isplaćen u toj godini.

Pregovarači Evropskog parlamenta uspeli su da se izbore za povećanje od 850 miliona u odnosu na početni predlog Komisije za finansiranje klimatskih ciljeva, digitalizaciju i program studentske razmene Erasmus2B.

Dogovor je postignut nakon tri nedelje intenzivnih pregovora i to poslednjeg dana roka za usklađivanje stavova između dve zakonodavne institucije. Da nije postignut dogovor, Komisija bi morala da izađe sa novim predlogom budžeta, a nakon toga bi usledili novi pregovori za usklađivanje stavova.

“Reč je o budžetu kontinuiteta – to je taj poslednji budžet unutar trenutnog dugoročnog budžeta i poslednji koji predlaže Junkerova Komisija. Proračun usmerava sredstva tamo gde su potrebna i pomoći će u stvaranju radnih mesta, u borbi protiv klimatskih promena i podsticati investicije širom Evrope. Investiraće se u mlade ljude, te u sigurnost Evrope”, izjavio je poverenik za budžet Gunther Oettinger.

Tags
Back to top button