Petina japanskih domaćinstava plaća elektronskim novcem – Bankar.rs
ANALIZEINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Petina japanskih domaćinstava plaća elektronskim novcem

Skoro petina japanskih domaćinstava koristi elektronski novac za male kupovine, što je porast u odnosu na godinu ranije i znak da se kultura “štekovanja” gotovine menja, pokazuje istraživanje koje je za potrebe centralne banke Japana sproveo jedan institut.

Prema istraživanju objavljenom danas a sprovedenom između juna i jula ove godine, 18,5 odsto domaćinstava je reklo da koristi elektronski novac, poput aplikacija za pametne telefone ili debitne platne kartice, za plaćanja računa od 1.000 jena (9,17 dolara) ili manje, u odnosu na 15,4 posto domaćinstava 2018. godine, prenosi Rojters.

Među domaćinstvima s jednim članom starosti između 20 i 30 godina, koji su činili 43 odsto ispitanika, taj procenat je bio mnogo viši i iznosio je 35,6 odsto, što ukazuje da su se vladini napori da Japance podstakne na bezgotovinsko plaćanje možda isplatili, bar kod mlađe generacije.

Uprkos rastu elektronskih plaćanja, japanski mentalni stav da je “gotovina kralj” i dalje je uvrežen kod 84 posto anketiranih koji su rekli da koriste novčanice i kovanice za male kupovine.

Za plaćanja u rasponu od 10.000 do 50.000 jena, 48,5 posto domaćinstava je navelo da koristi gotovinu a 3,4 procenta elektronski novac, pokazuje istraživanje.

Niska stopa kriminala, višegodišnje ultraniske kamatne stope i mreža bankomata već dugo čine gotovinu primamljivom u Japanu, dajući ljudima daje malo razloga za prelazak na bezgotovinsko plaćanje, ocenjuje britanska agencija.

Premijer Šinzo Abe zalaže se da prodavnice omoguće automatizaciju prodaje i da banke smanje skupu mrežu bankomata, kako bi što više Japanaca prešlo na bezgotovinsko plaćanje.

Vlada je nedavno motivisala kupce za prelazak sa “keša” na elektronski novac tako što je 1. oktobra uvela program popusta na kupovine plaćene bezgotovinski kako bi ublažila bolno povećanje poreza na promet.

Tags
Back to top button