Inflacija u Evrozoni usporila, trgovinski suficit porastao – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Inflacija u Evrozoni usporila, trgovinski suficit porastao

Stopa inflacije u Evrozoni usporila je u oktobru zbog značajnog pada cena energije, objavio je Evrostat, potvrdivši tako svoju raniju procenu.

Takođe je saopšteno da je 19-člani blok u septembru uknjižio veći suficit u trgovini sa ostatkom sveta, jer je izvoz porastao više od uvoza, prenosi agencija Rojters.

Inflacija je u oktobru, kako je potvrđeno, porasla za 0,7 odsto na godišnjem nivou, što je usporavanje u odnosu na rast od 0,8 posto u septembru.

Kao uzrok usporavanja inflacije naveden je pad cena energije od 3,1 odsto. Bazna inflacija, iz koje su izuzete nestabilne cene energije i hrane, potvrđena je na 1,2 odsto u oktobru, što je nepromenjeno u odnosu na septembar.

Kada se izuzmu cene energije, hrane, alkohola i cigareta, inflacija je porasla za 1,1 odsto u oktobru, što je ubrzanje u odnosu na 1,0 odsto iz septembra.

U odvojenom saopštenju, Evrostat je objavio da se trgovinski suficit bloka povećao na 18,7 milijardi evra u septembru, u odnosu na 12,6 milijardi evra zabeleženih u septembru 2018. godine. To je, takođe, veći suficit u odnosu na višak od 14,7 milijardi evra iz avgusta ove godine.

Uprkos trgovinskim tenzijama, Evrozona je u septembru povećala izvoz robe u ostatak sveta za 5,2 odsto u poređenju sa isti periodom prošle godine, što je više nego neutralisalo rast uvoza od 2,1 odsto.

Tags
Back to top button