Podaci o lokacijama i mogućnostima za investiranje u 11 gradova i opština Srbije – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Podaci o lokacijama i mogućnostima za investiranje u 11 gradova i opština Srbije

Kako privući što više investitora i kako im što bolje predstaviti raspoložive kapacitete, problemi su sa kojima se suočavaju sve lokalne samouprave u Srbiji. Posao će olakšati novi informacioni sistem koji u 11 lokalnih samouprava u Srbiji izrađuju stručnjaci Republičkog geodetskog zavoda i Švedske uprave za kartografiju.

U Pirotu i Vranju već godinama uspešno posluju slobodne zone, koje nude brojne pogodnosti investitorima. U to su se uverili i predstavnici grčko-bugarske tekstilne firme, koji su u Pirotu zaposlili pedeset radnika.

I Pirot i Vranje privukli su dosta investicija. Ali osim slobodnih zona, oba grada imaju još mnogo lokacija koje mogu da ponude investitorima. Problem su nerešeni imovinski odnosi i usitnjenost parcela.

Zahvaljujući projektu Republičkog geodetskog zavoda i Vlade Švedske, u Srbiji će se formirati Nacionalni registar investicionih mapa koji bi trebalo da olakša posao potencijalnim investitorima.

“Cilj je da investitor na vrlo lak način može da dođe u komunikaciju sa lokalnom samoupravom i da pristupi toj lokaciji radi daljeg investiranja. Sa jedne strane se jača ukupno poslovanje Srbije, a sa druge privredni kapaciteti grada ili opštine”, kaže Marina Jovanović Milenković iz Republičkog geodetskog zavoda.

Za početak, investitori će uz pomoć nove digitalne platforme moći da vide sve podatke o lokacijama i mogućnostima za investiranje u 11 gradova i opština Srbije.

(ekapija, RTS)

Tags
Back to top button