Dobit Raiffeisen Bank International u trećem tromesečju smanjena za četvrtinu – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Dobit Raiffeisen Bank International u trećem tromesečju smanjena za četvrtinu

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) izvestila je juče da je treće tromesečje zaključila sa neto dobiti manjom za četvrtinu zbog otpisa finansijske imovine i viših rezervacija u Češkoj i Mađarskoj.

Konsolidovana dobit Raiffeisena pala je u trećem tromesečju 27,4 odsto, na 303 miliona evra. Operativni prihodi pali su 2,6 odsto, na 1,3 milijarde evra.

Neto prihodI od kamata porasli su 1,2 odsto, na 866 miliona evra. U RBI-u izdvajaju snažan rast kredita na ključnim tržištima Rusije, Slovačke i Češke.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 2,8 odsto, na 468 miliona evra.

Zabeležili su i neto gubitak od trgovanja od osam miliona evra. U istom razdoblju prošle godine beležili su neto dobit od trgovanja od četiri miliona evra.

RBI je u razdoblju od jula do septembra otpisao i 68 miliona evra finansijske imovine, više nego dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, najvećim delom zbog nove definicije Europske agencije za banke (EBA) o nemogućnosti plaćanja. Dodatni su razlog bile i više rezervacije za nenaplative kredite u Češkoj i Mađarskoj.

U banci primećuju i prve naznake posustajanja rasta na tržištu hipotekarnih i maloprodajnih zajmova u Češkoj i Slovačkoj zbog pooštrenih regulatornih odredbi.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET1 ratio) iznosila je na kraju septembra 13,7 odsto i veća je za 0,3 postotna boda nego na kraju prošle godine.

U RBI-u srednjeročno očekuju stopu povrata na kapital od 11 odsto i povećanje kreditnih plasmana u proseku za četiri do šest odsto godišnje. Stopa adekvatnosti kapitala trebala bi se kretati oko 13 odsto.

Izvor: Seebiz

Tags
Back to top button