AFME: EU mora koordinisati kripto regulativu kako bi postala globalni lider – Bankar.rs
FOREXINOVACIJEKRIPTOVALUTESVE VESTI

AFME: EU mora koordinisati kripto regulativu kako bi postala globalni lider

Evropa ima potencijal da postane globalni lider u kripto-imovini ako uspe da stvori zajednički pristup regulisanju sektora.

Tako glasi i argument u novom izveštaju Asocijacije za finansijska tržišta u Evropi (AFME), objavljenom 14. novembra, prenosi Cointelegraph.

Novi izveštaj AFME-a sadrži pet preporuka za postizanje nadzorne konvergencije u regulisanju kripto imovine širom bloka.

Glavna među njima je uspostavljanje panevropske šeme klasifikacije kripto-imovine, koja može podstaći zajedničko razumevanje različitih termina i aktivnosti koji se odnose na kripto-imovinu u finansijskim uslugama.

U ovoj preporuci, AFME je ponovio nedavni argument nemačkog bankarskog udruženja Bankenverband, koje je takođe naglasilo da nedostatak jasnoće u pogledu statusa kriptovalute ili imovine doprinosi konfuziji oko oporezivanja i drugih regulatornih pitanja.

Generalni direktor AFME-a i šef tehnologije, Džejms Kemp, naglasio je sledeće:

„Ubrzan je rast razvoja kripto-imovine […] međutim, da bi se ostvarile te prednosti, sve je važnije da se regulacija kripto-imovine usklađuje na regionalnom i globalnom nivou kako bi se podstakla inovacija, istovremeno promovišući finansijsku stabilnost i obezbeđivanje ravnopravnih uslova.”

Druge ključne preporuke uključuju definisanje „jasnih očekivanja“ u vezi sa izdavanjem kripto-imovine, sprovođenje „regulacije zasnovane na aktivnostima i tehnološkoj agnostici“ i korišćenje izmenjenih, postojećih propisa za sektor.

Iznad svega, postizanje konvergencije regulatornih okvira sa globalnim i regionalnim inicijativama trebalo bi da ostane glavni prioritet, navodi AFME.

Početkom jeseni, istraživački centar sa sedištem u Briselu, Bruegel, pozvao je ministre finansija EU da sprovode jasne i jedinstvene smernice za kriptovalute širom zemalja članica Evropske unije (EU).

Istraživački centar je tvrdio da će nova pravila EU-a o pranju novca na kraju pooštriti provere učesnika na tržištu kao što su berze kriptovaluta do 2020. godine, ali i regulatorni nadzor u praktičnom smislu je u velikoj mjeri prepušten nacionalnim vlastima.

Ova činjenica „može sugerisati da postoji prostor za regulatornu arbitražu“, upozorio je istraživački centar.

Tags
Back to top button