NBS: Inflacija do kraja godine oko donje granice cilja – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Inflacija do kraja godine oko donje granice cilja

Inflacija će se do kraja ove godine i u prvoj polovini naredne kretati oko donje granice dozvoljenog odstupanja od ciljane vrednosti od 3,0 procenta plus/minus 1,5 odsto, na šta će pre svega delovati efekat visoke baze kod cena povrća, procenjuje Narodna banka Srbije u novembarskom Izveštaju o inflaciji.

Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku pod uticajem rasta agregatne tražnje, navodi se u izveštaju predstavljenom danas na konferenciji za medije u NBS.

U naredne dve godine, inflacija bi trebalo da se zadrži ispod centralne ciljane vrednosti od 3,0 procenta usled nastavka niskih troškovnih pritisaka, kao i pretpostavljenog blagog smanjenja svetske cene nafte.

Na niske inflatorne pritiske, kako se napominje, ukazuje i bazna inflacija, koja je i dalje niska i stabilna, kao i dodatno snižena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede.

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, finansijski sektor očekuje da će se inflacija u trećem kvartalu i oktobru 2020. kretati u rasponu od 2,0 odsto do 2,5 odsto.

Istovremeno, rezultati ankete agencije “Blumberg” pokazuju da su kratkoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, nakon što su u julu ove godine bila na nivou od 2,9 procenata snižavana u narednim mesecima – na 2,1 odsto u novembru.

Tags
Back to top button