Nemačka menja kurs: Hoće li EU usvojiti šemu osiguranja depozita – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Nemačka menja kurs: Hoće li EU usvojiti šemu osiguranja depozita

Nemačka kancelarka Angela Merkel signalizirala je podršku namerama svog zamenika za prekid dugogodišnjeg zastoja u evropskim bankarskim integracijama.

Njene primedbe u ponedeljak veče sugerisale su da predlog nemačkog ministra finansija, iako ga vlada nije zvanično odobrila, odražava spremnost za pregovore o uspostavljanju šeme osgiuranja bankarskih depozita na nivou Evropske unije. To je bio ključni stub evropske strategije za izlazak iz krize državnog duga, ali godine rasprava do sada nisu dale rezultate.

“Još ćemo razgovarati o detaljima unutar nemačke vlade, ali sve u svemu ide u smeru koji nam je potreban. Naime, moramo napredovati”, kazala je Merkel.

Sedmogodišnji pokušaj Evrope da prekine vezu između banaka i njihovih matičnih zemalja ukočio je fiskalno konzervativne severnoevropske zemlje prema svojim susedima na jugu, a manje zemlje evrozone prema većim zemljama. Nemačka se do sada protivila zajedničkoj evropskoj garanciji za bankarske depozite, rekavši da su banke u slabijim zemljama prvo morale smanjiti rizik na svojim bilansima.

Iako je potvrdila da će zajedničko osiguranje depozita biti “ogroman dokaz poverenja” i da će napredak biti tek postepen, Merkel je rekla da je Nemačka opredeljena za postizanje tog cilja.

Italijanska početna reakcija naŠolcov predlog bila je hladna, a ministar finansija Roberto Gualtieri odlučno je odbacio ključni element predloga. Govoreći u četvrtak u Briselu, Gualtieri je potvrdio protivljenje Italije nametanju strožih pravila bankama koje drže domaći državni dug. Italija, sa najvećim dugom evrozone, smatra da bi bilo kakav pomak u tom smjeru ozbiljno ugrozio njen finansijski sistem.

Tags
Back to top button