Zaposleni čije firme idu u stečaj dobijaju pet plata od države – Bankar.rs
SVE VESTI

Zaposleni čije firme idu u stečaj dobijaju pet plata od države

Hrvatski ministar rada Josip Aladrović predložio je izmene Zakona o osiguranju radničkih potraživanja.

On tvrdi da trenutna zaštita radnika u stečajnim postupcima nije dovoljna.

Naime, on se založio za povećanje obuhvata radnika koji će ubuduće ostvariti pravo na isplatu, kao i produženje perioda zaštite, a očekuje se da bi to moglo da stupi na snagu u drugom kvartalu iduće godine, piše portal novac.hr.

Važećem zakonom su, kako se dodaje, “pokriveni” radnici kojima je prestao radni odnos šest meseci pre otvaranja stečajnog postupka, a period za koji je osigurana zaštita je tri meseca pre otvaranja stečajnog postupka, odnosno tri meseca pre prestanka radnog odnosa.

Aladrović sada predlaže da budu obuhvaćeni radnici kojima je radni odnos prestao deset meseci pre otvaranja stečaja i da se period zaštite produži na pet meseci.

Napominje se da je zaštita na bazi tog zakona po pravilu i jedina koju radnici ostvare u slučaju stečaja, s obzirom na to da je naplata ostatka radničkih potraživanja tek oko 22 posto.

Kako proizlazi iz podataka Agencije za osiguranje radničkih potražovanja, “zbog stečaja poslodavca radnici najčešće ne primaju platu oko pet meseci”.

Prema informacijama na internet stranicama Agencije, u oktobru su za radnička potraživanja isplatili 809.989 kuna (108,7 hiljada evra) za 72 radnika, a umesto poslodavaca isplatili su deo neisplaćenih plata (ukupno 102) u iznosu od 416.223 kune (55,9 hiljada evra).

B92

 

Tags
Back to top button