Javni izvršitelji: Imovina se gubi zbog dugovanja bankama – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Javni izvršitelji: Imovina se gubi zbog dugovanja bankama

Javni izvršitelji na portalu “Dobaš“ objavljuju javne pozive za prodaju nepokretne i pokretne imovine u Srbiji, a veoma često je reč o nekretninama koje su bile pod hipotekom neke banke pa dužnik nije redovno mogao da izmiruje kredit.

Procenjuje se da je trenutno aktivno preko 700 hipoteka jer toliko ima stanova, lokala i ostalih nekretnina koje banke prodaju pošto dužnici ne mogu da otplaćuju kredite. Cene oduzetih nekretnina niže su od tržišne vrednosti pa se za mnoge od njih traži 70, 50 pa čak i 30 odsto od stvarne vrednosti.

Skoro da nema grada u Vojvodini u kojem se ne prodaju kuće i stanovi koje su bile pod hipotekom neke od banaka, a u narednih mesec dana – prema oglasima objavljenim na portalu “Dobaš“ – kupci će moći da ih pazare u Subotici, Adi, Novom Sadu, Apatinu, Bečeju, Pećincima, Somboru, Vrbasu, Šidu, Zrenjaninu, Beočinu, Čurugu…

Iako je porodična kuća u Somboru procenjena na 2.044.167 dinara, početna cena za nju je 17.465 evra odnosno 70 odsto od procene. Za jednosoban stan u Subotici početna cena je 15.076 evra i ona je zapravo predstavlja 70 odsto od procenjene vrednosti koja iznosi 2.542.736 dinara. Porodična zgrada i zemljište u Beočinu prodaje se za 20.961 evra, što je, takođe, 70 odsto od procenjene vrednosti od 3.533.424 dinara.

Stambeno-poslovni objekat u Zrenjaninu, koji je procenjen na 5.434.380,99 dinara prodaje se za 32.238 evra, što je 70 odsto njegove vrednosti. U istom gradu prodaje se i porodična stambena zgrada koja je procenjena na 2.976.000 dinara, a sada se može kupiti za svega 7.566 evra, što je samo 30 odsto od prvobitne procene.

Iako su cene stanova i kuća koje se prodaju u narednih mesec dana znatno niže od tržišnih, kupaca za neke od njih neće biti ni ovoga puta zbog toga ljudi kada čuju da je reč o imovini koja se nekom oduzima često odustaju od kupovine. Iskustva agencija za nekretnine pokazuju da su naši građani sujeverni i da ne vole da kupe ono što je nekom oduzeto iako su dužnici svesno pod hipoteku stavili upravo krov nad glavom i doveli sebe u situaciju da ga izgube.

Za porodičnu stambenu zgradu u Subotici treba izdvojiti 9.431 evro, što je 70 odsto od procenjene vrednosti koja iznosi 1.589.720,06 dinara. Jednoiposoban stan u Novom Sadu, u samom centru grada, prodaje se za 37.823 evra, a i to je 70 odsto od procenjene vrednosti. U Subotici stambeni objekat košta 14.046 evra, što je 50 odsto od procenjene vrednosti koja iznosi 3.314.830,40 dinara.

Porodična kuća u Bečeju prodaje se za 5.400 evra, a u Pećincima za 2.500 evra. Za porodičnu kuću u Somboru početna cena je 16.800 evra, dok porodična kuća u Vrbasu, ali s duplim gabaritom, košta 37.718 evra, što je 70 odsto od procenjene vrednosti koja iznosi 4.450.705,74 dinara.

Četvorosoban stan u Šidu nudi se po ceni od 18.409 evra i to predstavlja 50 odsto od procenjene vrednosti koja iznosi 4.344.608 dinara. Za polovinu procenjene vrednosti može se kupiti i dvosoban stan u Zrenjaninu. On se prodaje za 15.367 evra, a procenjena vrednost ove nekretnije je 3.626.686 dinara.

Na poratalu “Doboš“ u ponudi banaka su i druge nepokretnosti – njive, zemljište, voćnjaci, vinogradi, ali i pokretna imovina dužnika. Procenat nenaplativih stambenih kredita ove godine je znatno niži od prethodnih i kreće se oko pet odsto. Postoje dva modela prodaje ovakvih stanova i kuća. Prvi model je kada nadležni sud, na predlog banke, prodaje nepokretnosti. Oduzete nekretnine na prvoj aukciji prodaju se po početnoj ceni od 70 odsto procenjene vrednosti, dok na drugoj aukciji početna cena pada na 50 odsto. U drugom modelu, aukciju organizuje sama banka.

Prodaja nekretnine može da se obavi u određenom roku i neposrednom pogodbom. U javnom nadmetanju mogu da učestvuju samo lica koja su prethodno položila jemstvo. Kod prodaje neposrednom pogodbom kupac polaže jemstvo licu sa kojim zaključuje ugovor i to neposredno pre zaključenja. Po tako sniženim cenama nekretnine ne može da kupi dužnik banke, sudija, sudski izvršitelj ili procenitelj u postupku.

Cena oduzetih nekretina utvrđuje se u skladu s više zakona, najčešće u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, a može i na osnovu Zakona o stečaju, Zakona o hipoteci ili Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar, a u zavisnosti od posutpka u kojem se prodaja obavlja.

Izvor: Dnevnik

Tags
Back to top button