Gubite motivaciju? Ove stvari će vas napuniti energijom za rad – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Gubite motivaciju? Ove stvari će vas napuniti energijom za rad

Istraživanja psihologa pokazala su da snaga volje ne samo da je precenjena, već je i ograničena.

U nedostatku motivacije u poslovanju, karijeri ili uopšte u životu, navodimo samo nekoliko jednostavnih načina da se iznova pokrenete.

  1. Nagradite sebe

Ništa ne može proći bez malo proslave i nagrađivanja. Prema Charles Duhigg-u, dobitniku Pulitzer nagrade, snažne navike su formirane u tri faze: znakovi, rutina, nagrada. To znači da naš mozak može jednostavno ponavljati ponašanja ako je značajna nagrada uključena u proces. Nagrada može biti što god zamislite, od istezanje tijela svakih sat vremena do izlaska s prijateljima nakon dugog radnog dana.

  1. Razgovarajte s vašim zadovoljnim kupcima

Uprkos svakodnevnim problemima kojima smo bombardovani iznova, najjednostavniji način da vratite vašu strast u posao jest razgovor sa zadovoljnim kupcima. Velika je verovatnoća da su kupci zadovoljni proizvodom ili uslugom koju nudite pa ako ih o tome i upitate ne bi trebao biti problem podeliti s vama, a što će vama pomoći da ponovo primetite sve pozitivne i lepe delove posla koji radite.

  1. Naučite nove veštine

Učenje novih veština može se direktno primeniti na vaše poslovanje ili karijeru, poput Photoshop-a ili programiranja, no isti tako možete učiti i neku životnu veštinu, poput učenja stranog jezika koja vama može pomoći u ličnom razvoju.

  1. Učinite kvalitet (ne kvantitet) svog sna prioritetom

Mnogi su uvereni kako je broj sati koji ste spavali od velike važnosti da biste se osećali odmorno. No, koliko ste se samo puta nakon 9 – 10 sati sna probudili čangrizavi i neispavani. To nam može potvrditi da je kvalitet sna puno značajniji od njegovog kvantiteta.

Dve stvari koje možete učiniti da poboljšate kvalitet sna su:

  1. Smanjite plavo svetlo – plavo svetlo je ogroman faktor kojim se smanjuje nivo melatonina, hormona u našim telima zaduženog za spavanje. Istraživanja su pokazala da dnevno provedemo i više od 10 sati ispred ekrana različitih uređaja koji sadrže štetno plavo svetlo, a kao najbolji način rešavanja problema je nošenje naočara za kompjuter koje će umanjiti dopiranje plavog svetla do vaših očiju.
  2. Pravilo 90 minuta – umesto da pokušavate izračunati koliko sati spavate, možete koristiti tome namenjen kalkulator. Prema istraživanjima, REM faza je u ciklusu od 90 minuta što znači da ako se ujutro želite probuditi u 6 sati, naveče biste trebali ić na spavanje u 22:30 ili ponoć kako bi se zadovoljilo pravilo od 90 minuta.

Sve dok vaše raspoloženje zavisi od stanja vašeg poslovanja, osuđeni ste na neuspeh. Razlog tome su i različite vanjske varijable koje nisu pod vašim uticajem, stoga se vi fokusirajte na učenje novih veština jer to je nešto što je u potpunosti pod vašom kontrolom i čini vas motivisanijima i zadovoljnijima.

Izvor: Poslovnipuls

Tags
Back to top button